30 Mart Perşembe 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz

(1) Ankara Ulus Meydanı’nda bulunan I. Türkiye Büyük

Millet Meclisi binasının inşasına 1915 yılında başlanmıştır.

(2) Binanın planı Mimar Salim Bey tarafından

çizilmiş, inşası ise kolordunun askerî mimarı Hasip

Bey tarafından yapılmıştır. (3) Türk mimari stilinde olan

binanın bugün en beğenilen özelliği, duvarlarında andezit

denen Ankara taşının kullanılmasıdır. (4) Bu bina,

23 Nisan 1920’den 15 Ekim 1924’e kadar I. Türkiye

Büyük Millet Meclisi binası olarak kullanılmıştır.

1) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi öznel bir yargı içermektedir?

A)1.  B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

(1) Kadirli’de bulunan “Ala Cami” II. yüzyılın başlarında

Romalılar tarafından bir manastır olarak inşa edilmiştir.

(2) IV. yüzyılın başlarında ise manastırın doğu cephesinin

ortasına bir kilise ilave edilmiştir. (3) Dulkadiroğlu

Alaüddevle Bozkurt Bey, bu kiliseyi babası adına camiye

çevirmiş ve adını “Alaüddevle Mescidi” koymuştur.

(4) Bugün “Ala Cami” adıyla anılan bu muhteşem cami,

yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır.

2) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A)1.  B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

1. Mehmet Akif, eserlerini “Safahat” adlı kitapta toplamıştır.

Ahmet Muhip Dıranas’ın en duygusal şiiri “Olvido”

dur.

İhsan Oktay Anar’ın ilk romanı “Puslu Kıtalar Atlası”

dır.

Orhan Pamuk’un en sevilen romanı “Benim Adım

Kırmızı”dır.

3) Numaralanmış cümlelerden hangilerinde öznel anlatım söz konusudur?

A) 1. ve 2.

B) 1. ve 3.

C) 2. ve 4.

D) 3. ve 4.

 

(1) Karıncalar sıcak iklimlerde yaşayan bir böcek türüdür.

(2) Sert dış kabukları vardır. (3) Karıncaların ömrü

45 gün ile 60 gün arasında değişir. (4) Karıncaların yuvaları

ve yaşam şekilleri insanlarda her zaman merak

uyandırmıştır.

4) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kişisel düşünce içermektedir?

A)1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

(1) Mimar Sinan, Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuştur.

(2) 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında

İstanbul’a gelmiştir. (3) Günümüze birçok mimari

eser bırakan Mimar Sinan; Kanuni Sultan Süleyman,

Selim ve III. Murat’ın padişah olduğu dönemlerde

mimarbaşılık yapmıştır. (4) Sinan’ın en görkemli eseri

Selimiye Camisi’dir.

5) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi öznel yargı içermektedir?

A)1.  B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

6) Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A) Ormanlık alanlara yakın yerlerde yaşayan insanlar daha huzurludur.

B) Uzmanlara göre balık tüketimi çocuklarda beyin gelişimini hızlandırır.

C) İstatistiklere göre spor yapmak kalp sağlığını olumlu yönde etkiler.

D) Toprak yapısı, bitkilerin büyüme hızını etkileyen faktörlerden biridir.

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde örtülü anlam yoktur?

A) Aracın yalnızca ön sol kapısında boya varmış.

B) Bahçeye dört sandalye bir de masa koymuş.

C) Bundan böyle tükettiği gıdalara dikkat edecek.

D) Belediyenin açtığı kurslara bayanlar da ilgi göstermeye başladı.

 

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?

A) Etrafını süzdükten sonra konuşmaya başladı.

B) Ankara, İstanbul’dan düzenli ve sakin bir şehirdir.

C) Seçim sonuçları günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak.

D) Kırmızı kalemiyle evrakın üzerine belli belirsiz bir işaret koydu.

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde örtülü anlam vardır?

A) Bu işi sadece kardeşiyle yapabilirdi.

B) Masanın üzerine bıraktığı kalemini geri aldı.

C) Sabah kalkar kalkmaz balıkların yemini verdi.

D) Telefonunun ekranını peçete ile temizledi.

 

1. Altın, havayla ve suyla temas ettiğinde paslanmayan

dayanıklı bir metaldir.

Albatroslar, kutuplara yakın bölgelerde yaşayan

ve uzak mesafelere uçabilmeleriyle tanınan deniz

kuşlarıdır.

Polonya’da terk edilmiş bir maden ocağını inceleyen

araştırmacılar, 397 milyon yıl önce yaşamış bir

canlının ayak izlerini buldular.

Dünyanın en sevimli hayvanları olan kutup ayıları,

fokları avlamak için buz tabakasında açtıkları deliklerin

başında sessizce beklerler.

10) Numaralanmış cümlelerden hangisi kişisel düşünce içermektedir?

A)1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

(1) Japon balıklarının bilimsel adı “Carassius Auratus”

tur. (2) Bu balıklar uygun şartlar sağlanınca akvaryumlarda

uzun süre yaşayabilmektedir. (3) Farklı renklerde

ve vücut yapılarında birçok çeşidi bulunmaktadır.

(4) Bu çeşitlilik düşünüldüğünde Türkiye’de insanların

en çok sevdiği süs balıkları Japon balıklarıdır, diyebiliriz.

11) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kişisel düşünce içermektedir?

A)1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?

A) Bağlamayı gitardan iyi çalıyor.

B) Arkadaşlarına hep saygı gösteriyor.

C) Farklı işlerde çalışmayı seviyor.

D) Büyüyünce öğretmen olmak istiyor

Test 8  1. C   2. D   3. C   4. D   5. D   6. A   7. B   8. B   9. A   10. D   11. D   12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir