Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48

Proteinler canlılarda yapıcı, onarıcı ve düzenleyici olarak görev alır. Hücre zarının yapısında bulunan proteinler, maddelerin tanınması ve taşınmasını sağlar. Biyolojik tepkimeleri hızlandıran ve katalizör olarak görev yapan enzimler protein yapılıdır. Protein yapısında olan insülin, glukagon gibi hormonlar düzenleyici olarak görev yapar. Antikor gibi savunma proteinleri vücut içerisine giren yabancı maddeleri tanır ve mikroorganizmaları etkisiz hâle getirir. Kırmızı kan hücrelerinin yapısında bulunan hemoglobin, protein yapılı olup solunum gazlarını taşır. Kanın pıhtılaşması proteinler sayesinde gerçekleşir. Kollojen gibi yapısal proteinler, kemik, kıkırdak ve eklemlerin yapısına katılır. Saç, tırnak, tüy, boynuz (Görsel 1.60) gibi yapılarda protein bulunur. Kas kasılması yine protein iplikler tarafından gerçekleştirilir. Proteinler, enerji verici olarak kullanıldığında boşaltım atığı olarak karbondioksit ve su dışında amonyak da meydana gelir.

Vücutta önemli role sahip protein açısından zengin besinler; et, süt, peynir, yoğurt, yumurta, baklagiller, tahıllar ve kuru yemişlerdir. Sadece bitkisel veya sadece hayvansal besinler vücut için gerekli olan tüm amino asit çeşitlerini yeterince içermez. Bu nedenle amino asitler bakımından uygun bir diyet programı oluşturulmalıdır. Vücuda gerektiği kadar protein alınmadığında büyüme aksar; hâlsizlik, tüm vücutta kuruma, büzülme, saç dökülmesi ve ödem görülür. Yıpranan dokuların onarımı zorlaşır. Bağışıklık sistemi zayıflar. Proteinler vücutta doğrudan depolanamaz, dışarıdan besinler yoluyla alınan proteinlerin fazlası yağa dönüştürülerek depolanır. Bu durum şişmanlığa neden olur, böbrekler ve karaciğerde hasara yol açar. Ayrıca idrarla kalsiyum atılmasına ve gut hastalığına neden olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!