21 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 9. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

9. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?

A) Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın.

B) Sisli bir dağ eteğinde, isli bir evceğiz Bir ormanın gölgesinde dalgın dalgın uyurdu.

C) Gökte top sesleri bir bir nerelerden geliyor Mutlaka her biri bir başka seferden geliyor

D) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak

E) Yerim sensin, göğüm sensin, cihanım, cennetim hep sen Nasıl bir zinde millet çıktı gördüm hasta sinenden

 

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine örnek yoktur?

A) Üzümler toplandıktan sonra bu teknede sıkılıyormuş.

B) Eve varır varmaz bize haber vereceğini söylemişti.

C) Su taşkını yüzünden yollar uzun süre ulaşıma kapandı.

D) Pencereden gözüm denize ilişince kendimi bir vapurda sandım.

E) Gün geçtikçe karlar eriyor ve kapalı köy yolları açılıyordu.

 

Göğsümden havaya kattığım zehir

Solduracak bir gül gibi ömrümü

Kaçıp dolaşsan da sen şehir şehir

Bana kalacaksın yine son günü

3) Bu dörtlükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi eklenmemiştir?

A) Ünsüz benzeşmesi

B) Ünsüz türemesi

C) Ünlü düşmesi

D) Ünlü değişimi

E) Ünsüz yumuşaması

 

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur?

A) Tren yolu nehrin yakınındaki köyden geçiyordu.

B) Ders çalışmayı bırakıp televizyon seyretti.

C) Oğlunu karşısında görünce sevinçten ağladı.

D) Uykusuz geçirdiği gecenin yorgunluğu üzerindeydi.

E) Ağaçların yeşillendiğini görünce çok mutlu oldum.

 

 

Türkçede iki ünlünün yan yana gelmesi durumunda

araya kaynaştırma sesleri (y, ş, s, n) girer.

5) Aşağıdakilerin hangisinde bu duruma örnek yoktur?

A) Antikacılardan her çeşit saati toplamaya başladım.

B) Üzgün olmasının nedeni karnesindeki zayıflarmış.

C) Küçük yaşta gurbete çıkınca çok yorulmuş.

D) Sınavdan sonra uzun bir tatile çıkmayı düşünüyor.

E) Sevincinden merdivenleri ikişer ikişer çıkmıştı.

 

Gözlerime çökerken ağır uyku sisleri

Çiçekliyor duvarı ocağın akisleri

Bu akisle duvarda çizgiler beliriyor

Kalbime ateş gibi şu satırlar giriyor

6) Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisine örnek yoktur?

A) Ünsüz düşmesi

B) Ünlü düşmesi

C) Ulama

D) Ünlü daralması

E) Ünsüz yumuşaması

 

7) Aşağıdaki altı çizili sözcükler, örnek oldukları ses olayı bakımından ikişerli eşleştirilirse hangisi dışta  kalır?

A) Bugün buraya geleceğini hissetmiş.

B) Komşumuzun evine güpegündüz hırsız girmişti.

C) Bütün ömrünü çocuklarına adamıştı.

D) Sapasağlam arabayı çok ucuza satmışlar.

E) Annesinin gittiğini zannedince ağlamaya başladı.

 

Seni bir nûra çıkarsam, diye koştum durdum

Ey, bütün dalgalı ömrümde hayat arkadaşım!

Dağ mıdır, karşı gelen taş mı, hep aştım; lâkin

Buruşuk alnıma çarpan bu sefer kendi taşım!

8) Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Ünlü daralmasına örnek bulunmaktadır.

B) Ünsüz yumuşamasına uğramış sözcük vardır.

C) Birden fazla sözcükte ünlü düşmesi vardır.

D) Dördüncü dizede ulama yapılabilmektedir.

E) Ünsüz sertleşmesine örnek sözcükler vardır.

 

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine örnek vardır?

A) Aklı sıra bize yol göstermeye çalışıyor.

B) Bu sahilde her akşam eğlenceler düzenlenir.

C) Evin balkonundan bakılınca denizin maviliği görülüyor.

D) İlacın etkisi ile ağrıları azalmış, rahat uyumuş.

E) Okulun çatısı köylünün iş birliği ile onarıldı.

 

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması vardır?

A) Hep birlikte güzel vakit geçireceğimizi sanıyordum.

B) Otobüse binen gençler kendi aralarında şakalaşıyordu.

C) İlkbahar, o muhteşem renkleriyle içimizi aydınlatıyor.

D) Yiyecek içecek bir şeyler hazırlayıp parka gidiyorduk.

E) Bahçeyi yüksek bir çitle çevirmeyi düşünüyormuş.

 

Yollarda kalan gözlerimin nûrunu yordum.

I II

Kimdir o, nasıldır diye rüzgârlara

III IV

Hülyamı tutan bir büyü var onda diyordum

V

Gördüm ki: Dişi bir parsın ela gözleri vardı

VI VII

11) Bu dizelerdeki numaralanmış yerlerin hangilerinde ulama vardır?

A) I. ve IV.

B) II. ve VI.

C) III. ve VI.

D) V. ve VII.

E) VI. ve VII.

 

12) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde bir ses olayı yoktur?

A) Sabahleyin henüz ortalık ağarmadan kapıya dayandılar.

B) Adamcağızın, güneşin altında durmaktan tansiyonu düşmüştü.

C) Camlara vuran yağmur damlalarının sesini dinliyorduk.

D) Bazı insanlar, yalnız kendi çıkarlarını düşünür.

E) Bahçedeki çiçekler, zamanında sulanmadığından kurumuş

Test 4   1. C   2. D   3. B   4. E   5. C    6. A   7. C   8. B   9. A   10. D   11. D   12. E


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir