Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 120 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120

Canlı Çeşitliliğinin Azalması

Paleontoloji biliminin (fosil bilimi) yaptığı araştırmalar, yerkürede hayatın başladığı zamandan günümüze kadar birçok canlı neslinin tükendiğini göstermiştir. Nesli tükenmiş tür sayısının yaklaşık yüz milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Paleonteloji bilimi sayesinde nesli tükenmiş olan bu canlıların yaşadıkları ortamlar, birbirleriyle girdikleri etkileşimler ve yaşama alanları (kara, deniz, göl, vb.) konusunda bilgiler elde edilebilir. Böylece nesli tükenmiş olan canlıların günümüzde varlığını sürdüren hangi türlere sistematik olarak daha yakın olduğu konusunda tahminler yapılabilir.

Canlıların neslinin tükenmesinin nedenlerinden biri insan etkisidir. Örneğin orman alanlarının tahribi, bilinçsiz yapılan zirai mücadele, sanayi atıklarının doğaya bırakılması, turistik tesislerin kıyılara yayılması, sulak alanların kurutulması ve şehirleşme gibi insan kaynaklı faktörler ekolojik dengeyi bozarak birçok türün varlığını tehlikeye atmaktadır.

Son iki yüzyılda insan etkisiyle nesli tükenen canlı türü sayısı hızla artmıştır. İklim değişikliği ve doğal afetler de canlı türlerinin yok olmasına neden olan diğer faktörlerdendir. Çevresel koşullarda bu sebeplerle meydana gelen değişimlere uyum sağlayabilen canlılar yaşamını devam ettirirken diğerleri yok olmuştur. Örneğin günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan fakat Anadolu’da nesli tükenmiş birçok canlı türü bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak Asya fili, yaban öküzü, Anadolu parsı, çita ve çizgili sırtlan verilebilir (Görsel 3.8). Bu canlı türlerinin nesillerinin tükenmesi, ülkemizdeki canlı çeşitliliğinin azalmasına yol açmıştır. Ancak tüm dünya düşünüldüğünde canlı çeşitliliğinde meydana gelen azalmanın boyutu çok daha fazladır.

İnsan kaynaklı bu süreç tersine çevrilmedikçe birçok mikroorganizma, mantar, bitki ve hayvan türü yok olacak ve sonuçta canlı çeşitliliği azalacaktır. Türlerin yok olması ve bozulan doğal çevre; insanın temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı gıdaya erişimini de olumsuz yönde etkileyecektir.

Araştıralım-Paylaşalım

Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) hazırladığı rapora göre geçen 500 yıl içerisinde 800’den fazla hayvan ve bitki türünün nesli tükenmiştir. Raporda 16.928 türün tükenme tehlikesi altında olduğu belirtilmiştir. Günümüzde nesli tükenmiş olan canlı türlerini, bilim teknik dergilerinden ve genel ağ ortamından araştırarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Günümüzde nesli tükenmiş olan canlı türlerinden bazıları şunlardır:

Yıldızmaki (Aplonis fusca): 18. yüzyılda son kez görülen bu kuş türü, Güney Pasifik bölgesinde yaşardı. Avlanma, habitat kaybı ve gergedan böceği istilası nedeniyle nesli tükenmiştir.

Büyük Auk (Pinguinus impennis): Kanada, Grönland ve İzlanda’da yaşayan bu deniz kuşu, 1844 yılında son kez görülmüştür. Avcılık ve yumurtalarının toplanması nedeniyle nesli tükenmiştir.

Zehirli Dart Kurbağaları (Dendrobatidae familyası): Orta ve Güney Amerika’da yaşayan bu kurbağaların derisi, yerli halk tarafından avcılıkta kullanılan zehirli okların yapımında kullanılmaktadır. Habitat kaybı ve aşırı avlanma nedeniyle türlerin çoğu nesli tükenmiştir.

Yeni Zelanda Yünlü Yaban Koyunu (Traversia lyalli): 19. yüzyılın sonlarında Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nda keşfedilen bu koyun türü, 20. yüzyılın başlarında nesli tükenmiştir. Avlanma ve habitat kaybı nedeniyle nesli tükenmiştir.

Dodo Kuşu (Raphus cucullatus): Mauritius adasında yaşayan bu kuş türü, 1681 yılında son kez görülmüştür. Avlanma, habitat kaybı ve yabani hayvanların getirilmesi nedeniyle nesli tükenmiştir.

Moa (Dinornithiformes familyası): Yeni Zelanda’da yaşayan bu dev kuş türleri, 15. yüzyılda nesli tükenmiştir. Avlanma, habitat kaybı ve insanların getirdiği hayvanlar nedeniyle nesli tükenmiştir.

Pembe Güvercin (Nesoenas mayeri): Mauritius adasında yaşayan bu güvercin türü, son örneği 1986 yılında görülmüştür. Avlanma ve habitat kaybı nedeniyle nesli tükenmiştir.

Bu türlerin tükenmesi, doğal dengenin bozulmasına, biyoçeşitliliğin azalmasına ve ekosistemlerin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, doğal hayatın korunması ve türlerin yok olmasının engellenmesi için çeşitli koruma çalışmaları yapılması gerekmektedir.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!