Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 175 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Sıvılı termometreler, sıvıların genleşme özelliğinden yararlanılarak geliştirilmiştir. Termometre içindeki sıvı, dış ortamla aynı sıcaklık değerinde ısıl denge durumuna gelebilmek için ortamdan ya ısı alacak ya da ortama ısı verecektir. Isı alan sıvı, genleşerek kılcal boruda yükselirken ısı veren sıvı, büzülerek kılcal boruda alçalır. Cam boru üzeri bölmelendirilirse sıcaklıktaki artma ve azalma miktarı ölçülebilir. Sıvılı termometrelerde cıva ve alkol gibi sıcaklık değişimleri karşısında genleşme özelliği yüksek sıvılar kullanılmaktadır. Görsel 5.7’de görüldüğü gibi sıvılı termometreler sıvı, hazne ve kılcal borudan oluşur. Sıvılı bir termometrenin hassas ölçüm yapabilmesi için,

1. Sıcaklık değişimleri karşısında genleşme özelliği yüksek olan bir sıvı kullanılmalıdır.
2. Hazne büyük, dolayısıyla sıvı miktarı fazla olmalıdır.
3. Kılcal boru dar olmalıdır.
4. Haznenin yapıldığı maddenin sıcaklık değişimlerinde genleşme özelliği az olmalıdır.
5. Kılcal boru üzerinde bölme sayısı fazla olmalıdır.

Deney 5.1’de yaptığımız termometreyi yukarıda belirtilen kriterlere göre değerlendirelim. Haznenin geniş olması termometrenin duyarlılığını artırmakla birlikte, kılcal borunun kalınlığı, sıvı olarak seçilen maddenin su olması, cam balonun kalın ve yalıtkan olması termometremizin duyarlılığını azaltmaktadır. Günümüzde sıvılı termometre yapımında genelde cıva ve alkol kullanılmaktadır. Sıvılı termometreler ile ölçüm yapabileceğimiz sıcaklık değerleri sıvının donma ve kaynama noktasına bağlıdır. Örneğin cıvalı bir termometre ile -39 °C ile 357 °C aralığında ölçüm yapabiliriz. Çünkü cıva – 39 °C’ta donar, 357 °C’ta kaynar. Sıvılı termometreleri günlük yaşamda farklı alanlarda kullanmaktayız. Görsel 5.8’de görülen duvar termometresi, Görsel 5.9’daki deney termometresi ve Görsel 5.10’daki hasta termometresi sıvılı termometrelere örnek olarak verilebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 175 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!