Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 177 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Görsel 5.16’daki laser ışığı kullanılan termometreler, Görsel 5.17’deki hasta termometreleri dijital olarak sıcaklık değerlerini ölçmektedir. Isı ve sıcaklık kavramları arasındaki karışıklık tarih boyunca yaşanmıştır. İlk termometre 1592 yılında ünlü İtalyan bilgin Galileo Galilei tarafından geliştirilmiştir. Bundan sonra “Termometredeki sütunun yüksekliğini değiştiren şey ısıdır.” fikri bilim insanlarınca ortaya atıldı. Bu nedenle termometrelerin “ısı ölçen aletler” olduğu fikri oluştu. Ancak 1750 yılında İskoç Kimyager Joseph Black (Cozıf Bilek) eşit miktardaki su ve cıvayı fırında beklettikten sonra cıvanın sudan daha sıcak olmasına çok şaşırmıştı. Aynı süre ısıtılmalarına rağmen neden sıcaklıkları farklıydı. O zaman termometrelerin ısıyı ölçtüğünü söylemek yanlıştı. Joseph Black, bu tespitinden sonra “Isı görünmez, ağırlıksız ve yok edilemez bir kalorik akışkandan oluşur.” şeklinde başka bir teori ortaya koydu. Kalorik teorisi denilen bu görüşe göre ağırlıksız ve görünmez akışkanın nasıl ölçüleceği bilinmiyordu. Joseph Black, kalorimetre adını verdiği bir tür yalıtımlı kap ile ısının ölçülebileceğini söyledi.

Kalorik teorisi ve kalorimetre 19. yüzyılda da gelişmesini devam ettirdi. Ancak 1814 yılında Rudolf Clausius (Rudolf Klasiyus) günümüzdeki ısı tanımına en yakın görüşü ortaya koydu. Clausius, ısının elektrik ve akustik gibi enerjinin bir başka türü olduğunu, yok edilemez olgunun ısı değil enerji olduğunu söylüyordu. “ısı pek çok enerji türünden sadece biridir ve bu enerji türlerinin hepsi evrenin toplam enerjisini herhangi bir şekilde etkilemeksizin, herhangi bir anda birbirine dönüşebilir.” Günümüzde de geçerliliğini koruyan bu teori zamanla geliştirilerek bugünkü ısı bilgilerine ulaşıldı.

Bilinen ilk termometreyi Galileo yapmıştır. Galileo, en düşük sıcaklık olarak kar sıcaklığını, en yüksek sıcaklık olarak da bir öküzün kanının sıcaklığını kabul etmiştir. Termometreyi bu iki değer arasını eşit aralıklara bölerek ölçeklendirmiştir. Galileo’nin yaptığı termometreden sonra birçok bilim insanı farklı ölçeklerde çok çeşitli termometreler geliştirmiştir. İlk standart termometre ancak 1714 yılında Daniel Gabriel Fahrenheit (Denyıl Gabriel Fahrenhayt) adındaki Alman fizikçi tarafından geliştirildi. Ancak termometrenin sıfırı, tuzlu suyun donma sıcaklığına karşılık geliyordu. Bu saf suyun donma noktasının 32’ye, kaynama noktasının ise 212’ye karşılık gelmesi demekti. İnsanların bu rakamların kullanışsız olduğundan yakınması üzerine 1742’de İsveçli gök bilimci Anders Celsius’un (Andırs Selsiyus) suyun donma noktasını 0, kaynama noktasını 100 kabul eden ölçeği geliştirdi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!