Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 199

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 199

Ağır Metaller

Atom ağırlıkları büyük, yoğunlukları 5 g/cm3 ün üstünde olan metaller ağır metal olarak tanımlanır.

Bu metaller kurşun, krom, kobalt, cıva, bakır, nikel ve çinko şeklinde sıralanabilir.

Periyodik sistemdeki ağır metallerin toplamı 60’ın üzerindedir. Özellikle madencilik sektöründe kullanılan kimyasal ağır metaller, su ve toprağa karışarak canlılara zarar verir. Örneğin olta balıkçılığında iğnenin suya batması için kullanılan kurşun ağırlık, misinanın kopmasıyla doğada kalabilir. Bu kurşun ağırlığı yiyen balık ya da su kuşları ağır metali vücutlarına alır (Görsel 5.2.10). Bu durum, canlının zaman içinde zehirlenmesine neden olur.

Roma İmparatorluğu’nda soylular kendilerini halktan ayırmak için mutfaklarında kurşundan yapılmış kap kacak kullanıyordu. Mutfaklarda uzun süre yemek pişirilen bu kap kacaklar zehirlenmelere neden oldu. Bu durumu fark eden Roma soyluları bu alışkanlıklarından vazgeçtiler. Benzinli arabalarda vuruntuyu önlemek için bir zamanlar kurşun tetraetil kullanılıyordu. Kurşun içeren bu maddenin insanlarda zehirlenmelere neden olduğu belirlendikten sonra bu maddenin kullanımından vazgeçildi.

Piller

Cep telefonu, diz üstü bilgisayar gibi pek çok elektronik cihaz pil ile çalışmaktadır. Pilin türüne ve içeriğine göre değişmekle birlikte piller; kadmiyum (Cd), kurşun (Pb), nikel (Ni), cıva (Hg) gibi ağır metallerin yanında lityum (Li) ve bazı elektrolit kimyasallar içermektedir (Görsel 5.2.11).
Pillerin toprağa atılması sonucu serbest hâle geçen bu ağır metaller, toprağa ve içme sularına karışarak çevre kirliliği oluşturur.

Piller, evsel atıklardan ayrı alanlarda depolanmalıdır. Atık pillerin neden olduğu hastalıklara kalp rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları, anemi, böbrek rahatsızlıkları örnek olarak verilebilir.

Endüstriyel Atıklar

Endüstriyel alanda daha önceden kullanılmış, işlenmiş ya da tüketilmiş malzemelerin artık kullanılmayan, işlenmeyen veya arta kalmış kısımlarına endüstriyel atık denir (Görsel 5.2.12). çevreye bırakıldıklarında insan ve canlı sağlığını tehdit atıklar, geri dönüşüme kazandırılmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 199 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!