Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 (MESEM)

İstanbul’un Fethi’ni Gerektiren Sebepler

* Doğu Roma’nın Osmanlı toprak bütünlüğünü engellemesi
* Balkanlarda ve Anadolu’da yapılan savaşlarda Os- manlı ordusunun karşılıklı geçişlerde zorlanması
* Karadeniz ticaret yolları üzerinde de söz sahibi olma düşüncesi
* Doğu Roma’nın tehditkâr politikaları ve Anadolu beyliklerini Osmanlı aleyhine kışkırtması
* Doğu Roma’nın Avrupalı Hristiyan devletleri Osmanlı Devleti’ne karşı tehdit unsuru olarak kullanması
* Doğu Roma’nın, saltanat iddiasında bulunan şehzadeleri destekleyerek kardeş kavgalarına ortam hazırlaması
* Hz. Muhammed’in, İstanbul’u fethedecek komutan ve askerler için söylediği övgü dolu sözler
* Osmanlı Devleti’nin, İslam dünyasında saygınlığını artırma düşüncesi

Fetih İçin Yapılan Hazırlıklar

Sultan II. Mehmet, Saruhan (Manisa) sancak beyi iken babası Sultan II. Murat’ın ölümü üzerine tahta geçmiştir. II. Mehmet’in ilk işi fetih hazırlıklarına başlamak olmuştur.
Karamanoğulları ile barış yapılarak Doğu Roma’ya Anadolu’dan yardım gelmesi engellenmiştir.
Tuna Nehri üzerinden Karadeniz yolu ile gelecek yardımların kontrolü sağlanmıştır.
Türk askerini Rumeli kıyısına geçirmek ve Doğu Roma’ya denizden gelecek yardımı önlemek amacıyla Rumeli (Boğazkesen) Hisarı yaptırılmıştır.
Edirne’de surları yıkacak büyüklükte toplar (sahi) döktürülmüştür.
Yüksek surların aşılabilmesi için tekerlekli kuleler yaptırılmıştır.
Doğu Roma’nın Rumeli’de İstanbul dışında yer alan son toprakları (Vize ve Silivri kaleleri) alınarak Avrupa ile bağlantısı kesilmiştir.

Sultan II. Mehmet bu hazırlıklarla uğraşırken Doğu Roma İmparatoru XI. Konstantin Haliç’e zincirler çekmiş, Rum ateşi (grejuva) ve mancınık ile savunmasını güçlendirmiştir. Ortodoks ve Katolik kiliselerinin birleşmesini kabul eden Konstantin, böylece Türklere karşı Avrupa’nın ve Papa’nın yardımını sağlamayı düşünmüştür. Ortodoks Grandük (kraldan sonraki ikinci adam) Notaras (Notaras), IV. Haçlı Seferi’nde İstanbul’un Katolik Latinler tarafından yağmalandığını belirtmiş ve Katolik dünyasının yardım çağrısına karşı çıkmıştır. Notaras “İstanbul’da Latin külahı görmektense Türk sarığı görmek evladır.” diyerek halkın ve din adamlarının da bu birleşmeye karşı olduğunu ifade etmiştir. 6 Nisan 1453’te başlayan kuşatma deniz mücadeleleriyle sürmüştür. Haliç’in zincirlerle kapalı olması nedeniyle Osmanlı donanması Haliç’e girememiştir. 22 Nisan gecesi Osmanlı kadırgaları, yağlı kızaklar kullanılarak kara yoluyla Kasımpaşa sırtlarından Haliç’e indirilmiştir. Böylece psikolojik üstünlüğü elde eden Osmanlı kuvvetleri, yoğunlaşan saldırılar sonucunda 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul’u fet- hetmiştir (Görsel 7.2). Sultan II. Mehmet, fetih hakkı ve sembolü olarak Ayasofya Kilisesi’nin camiye dönüştürülmesini istemiştir. Fetihten sonra ilk cuma namazı da Ayasofya Camisi’nde kılınmıştır.

İstanbul’un Fethi’nde bilimin rolü nedir? Tartışınız.

  • Cevap: Yüksek surların aşılması için tekerlekli kulelerin yapılması, yağlı kazıkların kullanılması bilim ve mimarının birleşimi olarak dönemine göre oldukça etkili şekilde kullanılmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 134 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!