Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 (MESEM)

MİMAR SİNAN (14897-1588)

Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Osmanlı İmparatorluğumun en parlak devrinin büyük mimarıdır. Dünya çapında dâhi bir sanatkar olan Mimar Sinan, 1490’da Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuştur. Sinan 1512’de devşirme olarak alınıp “acemi oğlanlar” mektebine verilmiş, 1521 Belgrad seferinden önce yeniçeri olmuştur.

Osmanlı ordusunda, mühendis ve mimar olarak yetiştikten sonra 1539 yılında mimarbaşılığa getirilmiştir. Bundan sonra geçen elli yıllık devrede, Sinan bütün İmparatorluk ülkesinde şaşılacak bir süratle sayısız eser meydana getirmiştir. Gittiği yerlerdeki eserleri yakından inceleyen Sinan, bunlardan edindiği fikirleri, Türk mimarisi içinde eritip olgunlaştırmıştır. İtalya’da Rönesans mimarlarının ideali olan merkezî kubbeli yapı problemini Mimar Sinan tam bir başarı ile gerçekleştirmiştir. Kendi ifadesiyle çıraklık döneminde Şehzade Camisi’ni (Görsel 7.10), kalfalık döneminde Süleymaniye Camisi’ni (Görsel 7.11), ustalık döneminde ise Selimiye Camisi’ni (Görsel 7.12) yapmıştır.

7.3. OSMANLI DEVLETİMDE MERKEZÎ İDARE, TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPI

Osmanlı Devleti’nin Yönetim Anlayışı 
Osmanlı Devleti’nin kısa sürede büyüyerek güçlenmesinde gelişmiş bir devlet teşkilatına ve güçlü bir merkeziyetçi yapıya sahip olması etkili olmuştur. Devlet teşkilatlanmasında genel olarak Türkiye Selçuklularını örnek alan Osmanlılar, devlet anlayışlarını eski Türk geleneklerine ve İslam dininin esaslarına göre belirlemişlerdir. Türk cihan hâkimiyeti düşüncesi, İslam’ın cihat anlayışı ile birleşirken İlk Türk devletlerinde görülen “kut” anlayışı ise “Allah’ın takdiri ve inayeti” şeklinde devam etmiştir. Osmanlı Devleti’nin yönetim anlayışı üç esasa dayandırılmıştır.

Devlet Teşkilatının Kurulması
Kuruluş Dönemi’nde devlet teşkilatının oluşturulması için yapılan çalışmalar Orhan Bey zamanında divan teşkilatı, vezirlik ve kadılık gibi kurum ve makamların oluşturulmasıyla başlamıştır. Sultan I. Murat Dönemi’nde ise defterdarlık, veziriazamdık, nişancılık, kazaskerlik makamları oluşturulmuş ve ilk kez tımar sistemi uygulanmıştır. Sultan I. Murat Dönemi’nde Balkanlarda sınırların genişlemesi üzerine Rumeli Beylerbeyliği, Yıldırım Bayezid Dönemi’nde ise Anadolu Beylerbeyliği kurulmuştur. Böylece merkez teşkilatının yanında taşra (eyalet) teşkilatının da temelleri atılmış; ülke eyaletlere, eyaletler sancaklara, sancaklar kazalara, kazalar ise köylere ayrılmıştır. Merkeze bağlı eyaletler olan Anadolu ve Rumeli beylerbeyliklerinde tımar sistemi uygulanmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 141 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!