Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 (MESEM)

D. Aşağıdaki özelliklerin hangi antlaşmaya ait olduğunu örnekte gösterildiği gibi işaretleyiniz.

  • Cevap:

E. Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1768 yılında Ruslarla yapılan savaşta Osmanlı Devleti başlangıçta bazı başarılar elde etmişse de savaş Osmanlı ordusunun Rumeli cephesinde ağır yenilgiye uğraması, Çeşme’de Osmanlı donanmasının yakılması ve Kırım’ın bağımsızlığı ile sonuçlanmıştır. Bu savaş sonunda 1774’te imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması Osmanlı tarihinin en ağır antlaşmalarından biridir Bu antlaşmayla 1775’ten itibaren Osmanlı toprağı olan Kırım Hanlığı sözde bağımsızlığına kavuşarak Osmanlı idaresinden ayrılmıştır Bu durum,

Kırım’ın Rus egemenliğine girmesinin ilk adımı olmuştur. Rusya Lehistan’ı paylaşmayı bitirdikten sonra 17%3’te Kırım’ı da işgal ederek topraklarına katmıştır Halkı Müslüman ve Türk olan Kırım’ın Rus hâkimiyetine geçmesi, Türk milletinde şiddetli tepki ve üzüntü meydana getirirken Kırım’ın geri alınması arzusu uzun yıllar Osmanlı politikasının temelini oluşturmuştur Ayrıca, Kırım’ın Osmanlı hâkimiyetinden çıkması Karadeniz kıyıları, Anadolu, Boğazlar ve İstanbul’un Rus tehdidine maruz kalmasına yol açmış; Osmanlı ordusu da Kırım’dan gelen yardımlardan mahrum kalmıştır Osmanlı Devleti’nin çöküş yılları 1768-1774 Osmanlı-Rus savaşından sonra başlamıştır Osmanlılar, ilk defa bu savaşta tek bir devlet karşısında ağır bir yenilgi almış ve bundan sonra bir daha belini doğrultamamıştır.

1768’de harbe girişildiğinde Osmanlı İmparatorluğu savaş tecrübesi olan komutanlara sahip değildi. Aynı şekilde ordunun teknik kıtalarında da uzun süre savaşılmadığı için teknik bir zaaf yet yaşanıyordu. Tarihçi Enverî’ye göre, savaş esnasında köprü yapılması icap etmiş ancak yapacak insan bulunamamıştı. Hâlbuki bundan önceki savaşlar sırasında Osmanlı ordusunda Avrupalılar tarafından da takdir edilen ölçülerde köprüler yapan teknik kıtalar vardı. Bu durumun en önemli sebeplerden birisi de 1739’daki başarıdan sonra tehlike geçti düşüncesiyle, yapılmakta olan askerî yeniliklerin durdurulması ve rehavet ortamına girilmesidir XVIİL yüzyılın sonlarından itibaren ise Sanayi İnkılabı’nın etkisiyle Avrupalı devletlerle ara gittikçe açılmış ve olaylar Osmanlı İmparatorluğunun aleyhine gelişmiştir.

1. Kırım’ın kaybedilmesi Türk milletinde neden büyük bir üzüntü ve tepkiye yol açmıştır?

  • Cevap: Halkı Müslüman ve Türk bir çoğunluğuna sahip olduğu için Kırım, İslam’ın başkentlerinden birisi olarak görülmekteydi.

2. Kırım, Osmanlı Devleti için askerî ve stratejik olarak neden çok önemlidir?

  • Cevap: Kırım Osmanlı Devleti’nin olduğu zaman Karadeniz’i Türk Gölü haline getirmeleri çok daha kolay bir yol izleyecekti. Deniz saldırıları çok daha kolay bir hâl alacaktı.

3. “Osmanlı Devleti’nin çöküş yılları” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Osmanlı’nın siyasi güç olarak diğer devletlerin altına indiği dönemler.

4. 1768 yılında Ruslarla yapılan savaşın kaybedilmesinin sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Tahtın el değiştirmesi ve I. Abdülhamit’in başa geçmesiyle savaş stratejisi değişmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 185 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!