Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Ali Hakkan, Gökçe Bolat, Tezcan Karakuş Candan Kaçak Saray Kitap Özeti

Ali Hakkan, Gökçe Bolat, Tezcan Karakuş Candan Kaçak Saray Kitap Özeti

“Kaçak Saray” 2015 yılında Kırmızı Kedi Yayınevinden çıkan 2016 sayfalık bir kitap. “Kaçak Saray” kitabının yazarları ise  Ali Hakkan, Gökçe Bolat, Tezcan Karakuş Candan. anlış yerde doğru mekân, Cumhuriyet rejiminde de saray olmaz! Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri Tezcan Karakuş Candan, Ali Hakkan, Av. Gökçe Bolat, tarihin, mimarinin, hukukun ışığında, Kaçak Saray’la mücadeleyi anlatıyorlar.

Kaçak Saray kitabı tavsiye ettiğimiz kitaplardandır. 

Kaçak Saray Kitabından Küçük Bir Bölüm

*******************

HESAPLAŞMA

Kent merkezindeki simge

AKP nin neoliberal ve siyasal İslamcı ideolojisi, tüm kentlerde talana yol açmakla birlikte, belirgin olarak iki kenti öne çıkarttı: Küresel sermayenin kentsel ranta el koyma sürecinin en belirgin mekânı, sermayenin başkenti niteliğindeki İstanbul oldu. İstan­bul’da hedeflenen çılgın projeler ve yükselen kulelerde, siyasal İs­lam’ın izlerinden çok, küresel sermayenin ve neoliberalizmin izle­rini gördük. AKP’nin siyasal İslamcı bakışının İstanbul’daki simge mekânı Çamlıca Tepesi’ne yapılan camiydi.

Taksim’e yapılmak istenen Topçu Kışlası ise neoliberalizmle siyasal İslam’ın karışımının mekânsallığını ifade edecekti. Cum- huriyet’le kamusallaşan Gezi Parkı gasp edilecek ve kimlik olarak siyasal İslam, içerik olarak da neoliberalizmin kent merkezindeki simgesi haline getirilecekti.

Ancak Gezi isyanıyla evdeki hesap çarşıya uymadı ve Cum­hurbaşkanı tarafından İstanbul’un her yerinden görülmesi istenen Çamlıca’daki cami AKP’nin siyasal İslam ideolojisinin tek mekân­sal karşılığını oluşturdu.

İstanbul’da yargı kararlarına rağmen inşası devam eden üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, hayal olarak kalan Kanal İstanbul ben­zeri projeler ve kentsel dönüşüm uygulamaları, sermaye birikimi sağlama amacıyla neoliberalizmin kentlere zorbaca sızmasını amaç­lamaktadır. Adam Smith’in piyasaları düzenleyen “görünmez el”i, Ruşen Keleş’in deyimiyle “memlekette artık görünür”3 olmuştur.

Kamusal alanın gasp edilerek sermayenin egemenliğinin artırıl­ması, demokrasi ve emek mücadelesinde bedeller ödenmiş simge mekân Taksim Meydam’nın yok edilmesi, siyasal İslam’ın mimari biçimlerinin öne çıktığı Topçu Kışlası’nin inşasıyla İstanbul’un ide­olojik olarak yeniden fethedilmesi hedeflenmişti. Ancak toplumsal süreçler, öyle masa başında hedeflendiği gibi gelişmiyor, gelişme­yecek de. AKP ideolojisinin mekânsal dayatmasıyla yaşam tarzı

*******************

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!