Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Deyimler

Ateş Pahası Deyiminin Açıklaması Anlamı Hikayesi Kısa

Ateş Pahası Deyiminin Açıklaması

Ateş Pahası Deyiminin Anlamı

Ateş Pahası Deyiminin Hikayesi Kısa

Ateş Pahası Deyiminin Öyküsü

ATEŞ PAHASI DEYİMİNİN ANLAMI

  • Fiyatı çok yüksek, çok pahalı. Değerinin çok üstünde.

ATEŞ PAHASI DEYİMİNİN HİKAYESİ

Avcılığa çok meraklı bir Sultan’ın başın­dan geçer bu olay… O gün Sultan, adamlarını da yanına alıp ormanda uçan, kaçan ne varsa hepsinin pe­şinden ok atıp at sürmeye başlamıştı. Ta ki fırtına patlayıncaya kadar! Birden gökyüzünü kurşuni bulutlar sarıp şimşekler çakmaya başladı. Çok geçmeden başlayan yağmurla sele suya boğuldu ortalık.

Sultan ve adamları, en yakın kulübeye zor attılar kendilerini. Bir oduncuyla ailesi yaşıyordu kulübede. Sultan, oduncuyu heyecanlandırmamak, tedirgin etmemek için kendini tanıtmadı. Ama oduncu gelenlerin giyim kuşamından, hal ve tavırlarından kim olduklarını anlamıştı. Islanmış ve üşümekten titreyen Sultan’ı ocağın karşısına oturttuktan sonra en çıralı odunlarından kapıp getirdi. Ateşi canlandırdı. Kulübe, kısa sürede sıcacık oldu. Isınan ve üşümesi geçen Sultan, adamlarına dönüp:

“Doğrusu şu an, bu ateş bin altın eder,” dedi. Adamları da hak verdi ona: “Buyurduğunuz gibi bin altın eder,” dediler.Dışarıda fırtına, yağmur devam edince o gece orada kalındı. Ertesi gün yola çıkma zamanı geldiğinde, Sultan oduncuya: “Efendi! Bizi ihya ettin, harlı ateşin sayesinde geceyi pek rahat geçirdik. Söyle bakalım borcumuz ne kadar?” diye sordu.

Oduncu, fırsatı değerlendirmenin zamanı diye düşündü: “Bin altın beyzadem!” Sultan, kaşlarını çattı. Dik dik baktı oduncuya. Adamlarından biri oduncunun üstüne yürüyerek çıkıştı: “Bin altın mı? Ne masraf ettin ki bin altın istersin, bre densiz?” Oduncu, ellerini göbeğinin üstünde bağlayıp başını saygıyla öne eğmişti: “Sabaha kadar ateşi harlı tuttum. Dağ başında böyle bir ateş az bulunur,” diye cevap verdi.

Sultan gülümsedi, kendi adamına dönerek, “Ağa,” dedi, “ateş iyiydi, şimdi pahasını verin!”Sultanla oduncunun bu konuşmaları kısa zamanda halk arasında yaygınlaştı. O günden sonra kim, çarşıda pazarda düşünülenin çok üstünde bir fiyatla karşılaşsa, bu “ateş pahası” öyküsünü anlatmaya başladı.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!