Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Atasözleri

Balık Baştan Kokar Atasözünün Hikayesi ve Anlamı

Balık Baştan Kokar Atasözü

Anlamı:

Bir toplumda ,yöneticiler adaletsiz davranır ve görevlerini gerektiği gibi yapmazsa o toplumda düzen bozulur.

Hikayesi:

Vaktiyle güngörmüş, ihtiyar bir adamcağız balık almak için balık pazarına gitmiş. Pazarda her bir tezgâhtar bir taraftan bağırıyormuş: “Derya kuzusu bunlar deryaaaa… Haydi durmaaa, balık canlııı, eti kanlan… Gel abii geeel, balığa geeeel…” Adamcağız bir o tarafa bakmış, bir bu tarafa bakmış, sonunda gözüne kestirdiği bir tezgâha yaklaşmış. Onu gören satıcı hevesle yanına gel­miş. “Buyur beybaba, ne kadar vereyim? Bir kilo mu istersin, iki kilo mu?”

İhtiyar pek oralı olmamış. Belli ki balığı gözü tutmamış. “Kaç günlük bu balıklar? Pek taze durmuyor” demiş. Balıkçı terslenmiş. “Ne diyorsun sen baba! Daha şimdi çıktı sudan. Tuzu daha üzerinde! Suyu bile kurumadı!” İhtiyar adamcağız, eline balıklardan biri­ni almış. Evirmiş, çevirmiş, burnuna götürüp balığın başını koklamış. “Bu balık kokmuş evlat” demiş.

Balıkçı sinirli sinirli gülmüş. “Hahaaay, bir de balıktan anlıyor numarası çekme bana babalık. Hiç balık başından kokla­nır mı? Bilmiyorsun bari iftira etme balığıma.” İhtiyar da gülmüş. “Evlat” demiş, “balık baştan kokar. Başı koktuysa, kuyruğunun da kokması yakındır zaten.”

İşte böyle, bir toplumda üst kademedekiler bozulursa adalet alır başımı gider, kötülük her yerde kol gezer, ahlaksızlık ayyuka çıkar.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
30
clap
14
unlike
10
angry
8
love
4
sad
1
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!