Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Direğin Tepesinde Bir Adam Kitap Özeti

Direğin Tepesinde Bir Adam Kitap Özeti

Zeyyat Selimoğlunun hikâye kitabı (1969)

• On hikâye. Birinci hikâye Yemek’te gemici İdris, gemide fasulye çorbalı, kuru üzüm hoşaflı ve ağız tadıyla yenmiş bir yemekten sonra, tabaklar yıkanırken, Rize’de para hırsıyla işlenmiş bir cinayeti hatırlar: Çocukluğunda o katilin ekmeği öğürdüğünü, yediği yemeklerin gırtlağına takıldığını görmüş olan İdris, şimdi kendinde ve arkadaşlarında hak edilmiş, helâl yemeklerin lezzet ve mutluluğuyla doludur.
İkinci hikâye Beş Kepçe Üzüm Hoşafı’nda süvari Mehmet Kaptan, kavga eden iki gemiciyi ayırır, yenişmelerini sağlamak için de güverteye kırmızı sulyen boya ile bir çizgi çektirir. Ellerinde bir halatın birer ucu, çizginin iki tarafında yer alır kavgacılar. Asılmalarıyla halat gerilir, çekişme uzadıkça uzar. Çağrılan aşçıbaşının fazladan beş kepçe üzüm hoşafı vaadi üzerine gemici Kadir daha güçlü asılır, rakibini çizgiden beri yanına çeker alır. Üçüncü hikâye Bulucu Hızır Salim’de Mehmet Kaptan, bir zamanlar atandığı bir gemiye gerekli çapayı nasıl bulduğunu anlatır: Hızır Salim, Haliç’in bir yerinde, suyun dibinde bir deniz-altı deposuna sahiptir; darda Kaptan’a Hızır gibi yetişmiştir. Açıkta Kalmanın Sınırında hikâyesinde Mehmet Kaptan, geminin gece vakti demir tarayıp bir başka tekneye bindirmiş olmasından suçlu, yirmi yıldır yanında güverte lostromosu Eyüb’ün, işinden atılma korkusuna karşı anlayış gösterir; lostromoyu bir kere daha koruyacaktır. Kitaba adını veren beşinci hikâyede olay gene Mehmet Kaptan’ın gemisinde geçer: Gemici Şükrü, gece pruva direğinin tepesine tırmanmış, orda öyle durmaktadır; inmek istemez bir türlü; denize atlayacağını söyler. Telâşa düşen kaptan, onu kandırıp indirmeye çalışırsa da Şükrü, Lostromo Eyüb’ün “Şükrü iyi denizcidir” diye bağırması şartıyla ineceğini söyler, fakat Eyüb Reis yalan şey söyleyemeyeceği gerekçesiyle teklifi reddeder. Güvertedekiler, gözleri yukarda ve kamaşmış, Şükrü’nün denize atlamasını ürküntüyle beklemektedirler. Kara Bir Şey Denizde hikâyesinde bir mayın, içi boşalmış, kör bir mayın olduğu anlaşılana kadar, kaptana korkulu dakikalar yaşatır. Canı Huyunun Altında Tekel Hamza’nın hikâyesinde Mehmet Kaptan, sigara kaçakçısı ateşçi Hamza’ya gözdağı verir, fakat sonra çağırdığı lostromo’ya başaltını fazla aramamasını, çünkü Tekel Hamza’nın ne yapıp edip gene sigara kaçıracağını söyler. Sekizinci hikâye Külhanların Önünde, boyuna kürek sallayan aynı ateşçi Hamza’nın çok canlı ve şiirli meslek portresidir. Çıkmak İçin İnmek’de Rize’nin Sarayköy’ünden, on dört yaşında Dursun, gemide bir aydır muçodur; karanlık ambara inen çubuk basamaklar karşısında duyduğu korkuyu, gemici Memiş’in yüreklendirmesiyle yener ve ilk kez iner ambara. Kitabın son ve en uzun hikâyesi Yeşil Altın, Rizeli gemici İdris’in hayalleriyle oluşur: İdris güverteye uzanmıştır; gökteki bir bulutun sırtında köyüne kadar gider, özlem giderir.

Tarlasındaki mısırları söküp yerine çay, yani yeşil altın dikilecektir. İdris’in, arkadaşı Ali’ye açtığı bu niyet, gemideki marangoz – gemici Sarayköylü Mehmet Usta tarafından da olumlu karşılanır. Şimdi Mehmet Usta, rendesinin başında, İdris vardiyada, ikisi de kendi hülyalarının mutluluğu içindedirler • Yer yer bir şiir yoğunluğu içinde ahenkli gerilimli bir dille yazılmış hikâyelerdeki tazeliğin, çekiciliğin bir nedeni de yazarın, portrelerini çizdiği, maceralarını anlattığı denizcilerin karakter ve iç dünyalarını derinden duyurmasıdır. • Eser, Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı kazandı (1970).

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!