Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yeni Türk Edebiyatı

Edebiyat Sosyolojisi Hakkında Bilgi

Edebiyat Sosyolojisi Hakkında Bilgi 

Edebiyat Sosyolojisi Nedir

Edebiyat Sosyolojisi İncelemeleri

Edebiyat Sosyolojisi Ne Demek

Dünya’da 1900’lü yıllardan itibaren sorgulanmaya başlayan edebiyat-sosyoloji arasındaki ilişki, 1960’lı yıllardan sonra Ülkemizde dikkatleri çekmeye başlamış, bu yöndeki çalışmalar özellikle son yıllarda artarak yapılmaya devam etmiştir. Türkiye’de edebiyat sosyolojisi ile ilgili çalışmalara öncülük eden ilk isim Nurettin Şazi Kösemihal’dir.

Edebiyat Sosyolojisi, dört unsur üzerinde durmaktadır. Bunlar: Yazar, eser, basım-yayım-dağıtım ve okuyucu kitlesi’dir. Bu unsurlar, sosyoloji biliminin “anket, tarih ve istatistik” yöntemleri ışığında incelemeye tabi tutulurlar. Böy­lelikle edebiyata ait kavramlar, sosyolojik bir boyutta ele alınarak edebi metnin sosyal hayatla ilişkisi bilimsel metotlarla sorgulanmış olur. Edebiyat, toplumdan bağımsız düşünülemez. Yazar toplumun bir parçasıdır. Meydana getirdiği eser de toplumun yaşayışından, değerlerinden izler taşır. Aynı şekilde içinde yazıldığı topluma ayna tutarak katkıda da bulunabilir. Eserin ekonomik boyutunu oluştu­ran basım-yayım unsuru, eserin toplumdaki beğeni ve algısı düzeyini anlamamı­za yardımcı olur. Edebiyat sosyolojisi, edebi metni devri içinde ve kendisinden asırlar sonra doğru ve sistemli bir şekilde anlayabilmeyi sağlar.

Edebiyat sosyolojisinine katkı sağlayan düşünür ve yazarların bazılarını şöy­le sıralayabiliriz: Mme de Stael, H. Taine, Marx, Engels, Belinski, Plekhanov, Lukacs, P. Benichou, L. Goldmann, H. Lefebvre, R. Escarpit, J. P. Sartre.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!