Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yeni Türk Edebiyatı

Empresyonizm Özellikleri

Empresyonizmin Temsilcileri Kimlerdir

Empresyonizm Akımının Özellikleri 

Empresyonizmin Özellikleri 

Empresyonizmin Doğuşu 

Empresyonizm Nedir

19. yüzyılın sonlarında sembolizm ile aynı dönemlerde Fransa’da ortaya çı­kan ve daha çok resim alanında hâkim bir akımdır. Edebiyat sahasmda şiir ve tiyatroda yansımaları görülmüştür. İzlenimcilik olarak da isimlendirilmektedir. Sembolizmle benzer bir doğuş zeminine sahiptir. Kendisinden önce var olan rea­lizm, natüralizm ve pamasizme tepki olarak ortaya çıkmış bir akımdır.

Empresyonizmin temelinde dış dünyada var olan gerçekliğin sanatçının iç dünyasında zengin ve parlak imajlarla yansıtılması şeklinde tanımlamak mümkündür. Fikirden ziyade duygunun ön plana çıkarıldığı ve hislerin vurgu­lanmasının esas olduğu bir akımdır. Dış dünyayı olduğu gibi aktarmak ye­rine sanatçıda uyandırdığı duyguların anlatımı esastır. Bu noktada sanatçının ben’i ve özgürlüğü ön plana çıkmakta­dır. özellikle resim sanatmda dönemi içerisinde devrim niteliğindedir. Edebî alanda da şiir ve tiyatro türlerinde kıs­men etkili olmuştur.

Resim sanatmda olduğu gibi ede­biyatta da dış dünya ile sanatçmın iç dünyası arasında kurduğu ilişki ön plan­dadır. Işık ve renk ekseninde sanatçının iç dünyasının sözcüklerle kurduğu evrende yansımaları anlatımın esasmı teşkil etmektedir. Sanat için sanat anlayışı hâkim olduğundan sanatçının sosyal fayda boyutundan uzaktırlar. Şiirde şekil, kafiye, vezin gibi biçimsel özelliklere önem vermemektedirler. Çoğunlukla sembolizmle iç içe görülen empresyonizmin Türk edebiyatındaki yansımalarını Ahmet Haşim’in “Mukaddime” başlıklı şiirinde net bir şekilde okumak mümkündür.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!