Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sorularınız

Esrarengiz Gezgin Taşlar Nasıl Metrelerce Yolculuk Yapıyorlar

Esrarengiz Gezgin Taşlar Nasıl Metrelerce Yolculuk Yapıyorlar

Esrarengiz Gezgin Taşların Yolculuğu

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde çatlamış ve kupkuru olan bir göl zemininde garip bir şeyler oluyor? Bir zamanlar göl olan Racetrack Playa’nın sertleşmiş dip yüzeyindeki taşlar bilinçli bir yolculuğa çıkmış gibiler. Kendi başına hareket eden bu ilginç taşların gizemi yıllardır çözülemiyor. Değişik boy ve ebattaki bu taşların bazıları neredeyse minik bir çakıl taşı, bazıları ise yarım ton ağırlığındaki kayalardan oluşmakta.

İşin ilginç yanı, bu taşlar boyları ve ağırlıkları ne olursa olsun mesafelerce yol kat edebilmektedirler. Üstelik her zaman dosdoğru bir rota takip etmeyen bu gezgin taşların, bazen zikzaklar çizerek, bazen de eğriler oluşturarak hareket ettikleri gözlenmiştir. Yıllardır bilim adamlarının araştırma konusu olan gezgin taşlar hakkında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden jeolog Dr. Robert Sharp ve Dr. Dwight Carey’in yaptığı açıklamalara göre, bu fenomen tamamen doğa koşullarının bir şaşırtmacasından kaynaklanmaktadır.

Rüzgârların etkisi ve yağmur sularının kurumuş göl dibini kayganlaştırması sonucunda bu olayın oluştuğu şimdilik en geçerli açıklama olarak görülmektedir. Dr. Carey olayın oluşunu şu sözlerle ifade etmiştir:

“Rüzgâr, taşların hareket etmesini sağlayabilir. Kaygan çamuru bir kenara itip taşın zeminde kaymasına neden olabilir. Büyük bir ihtimalle saniyede birkaç metre ilerler ve 100- 200 metre sonra rüzgâr durduğunda, taş olduğu yerde kalır. Taş hareket ederken rüzgârdaki değişimlerin taş izlerindeki çeşitliliği arttırdığını düşünüyorum.”

İşte yakın zamana kadar bilim bu araştırmayı onaylamış görünüyordu. Ta ki 1995 yılında Hampshire kolejinden Jeolog John Reid alternatif bir teori ortaya atana kadar. John Reid burada yaptığı uzun araştırmalarda kayaları yerinden oynatmayı denemiş ama başaramamış olduğunu açıkladı. Öğrencileriyle yaptığı çeşidi deneyler sonucunda, kayaların insan ya da hayvan eliyle oynatılamayacağı, rüzgâr, yağmur gibi faktörlerin de kilolarca ve tonlarca ağırlığındaki bu taşları kolayca hareket ettiremeyeceği sonucuna vardı.

Ona göre kayalar bir buz tabakası ile kaplansa bile hareket etmeleri asla bu denli kolay olamazdı. Zira taşlar dolomit kökenli kireçtaşı olduklarından ötürü yüzeyleri oldukça pürüzlüydü. Üstelik kayaları hareket ederken yakalayamadıkları için bu görüşlerin tümü beklemeye alındı. İşte bilim adamlarının yarım asırdır çözmeye çalıştığı bu olay hâlâ sorular üretmemize neden olmaktadır. Bu taşların kurumuş ve çatlamış göl tabanında arkalarında derin izler bırakacak kadar dibe çekilmelerine sebep ne olabilir?

Yürüyen taşlar mıknatıs benzeri bir etkiyle harekete geçiyor olabilir mi? Eğer öyleyse bu mıknatıs etkisini meydana getiren nedir?

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!