Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sorularınız

Havai Fişeklerde Renk Nasıl Oluşur

Havai Fişeklerde Renk Nasıl Oluşur

Havai fişekler insan eliyle yapılmış en güzel süslerden biridir. Patladığında gökyüzünde ortaya çıkan manzara insanları adeta büyüler. Bu nedenle büyük kutlamaların ve eğlencelerin vazgeçilmezleri arasındadır. Peki, havai fişeklerdeki bu renk cümbüşü nasıl meydana gelir?

Barut yani diğer adıyla ‘piroteknik karışımı’ havai fişeklerde kullanılan ana maddedir. Bu karışım % 75 potasyum nitrat, % 15 karbon ve % 10 kükürtten oluşur. Ancak karışımın yanması için oksijene, dolayısıyla havaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle nitratın içindeki oksijen, karbon ve kükürdü yakmada kullanır ve karışım bitinceye kadar yanmayı sürdürür. Bu maddeler ne kadar iyi hapsedilmişlerse yanma da o kadar şiddetli olur.

Havai fişeklerin renklenmesi ise, maddelerin akkor haline kadar ısıtıldıklarında kendilerine özel bir ışık yaydıklarının keşfiyle gündeme gelmiştir. Söz konusu buluş, baruta, yanmayla değişik renkler veren çeşitli metallerin ilavesi ile gerçekleşmiştir. Artık proteknik uzmanları, canlı renkler veren bileşimleri araştırıyor, bir ressam gibi bunları kaynaştırıyorlar. Kalsiyum, lityum, stronsiyum (kırmızı), sodyum (sarı), baryum, çinko (yeşil), bakır, arsenik, kurşun, selenyum (mavi), potasyum (mor) eklenen bu karışım sayesinde havai fişekler çok çeşidi renklere bürünebiliyor.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!