Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Dil ve Anlatımİletişim Dil ve Kültür

İletişim Dil ve Kültür Konu Anlatımı Özellikleri Maddeler Halinde

İletişim Dil ve Kültür Konu Anlatımı

  • İnsanlar arasındaki ortak semboller sistemiyle gerçekleşen bilgi alışverişine iletişim denir. İnsanlar; duygu, düşünce ve hayallerini başkalarına iletmek için iletişim kurarlar.
  • İnsanlar, hayatlarını sürdürmek, birbirleriyle anlaşmak, kendilerini geliştirmek için iletişim kurmak zorundadır.
  • İletişim iki kişinin birbirlerini fark ettikleri anda başlar. İletişim için iki insanın mutlaka birbirleriyle iletişim kurma çabası içinde olmaları gerekmez.
  • İki insanın birbirlerini yok saymalarında da bir anlam alışverişi, dolayısıyla iletişim söz konusudur. 
  • Birbirini fark eden en az iki insanın konuşmaları ya da konuşmamaları, jest ve mimikleri, birbirlerine bakışları vs. hepsi iletişime girer.
  • İnsanlar arasında iletişimi sağlayan en güçlü araç dildir. Dilin dışında; jest ve mimikler, resim, nesneler, renkler vb. araçlarla da iletişim sağlanabilir. Örneğin yakasına çevre duyarlılığını yansıtan bir kokart takan bir kişi bu kokart aracılığıyla “Çevremize sahip çıkalım.” iletisini kendisini fark eden bütün alıcılara gönderebilir.

İletişimin öğeleri nelerdir?

Gönderici, Alıcı, İleti, Kanal, Dönüt, Bağlam

Gönderici: Bir iletişimde mesajı gönderen kişiye denir.

Alıcı: Göndericinin mesajı gönderdiği kişidir.

İleti: Göndericinin alıcıya aktarmak istediği mesajdır. Kanal: Göndericinin iletiyi gönderme aracına (sözlü, yazılı, bir nesne aracılığıyla, işaretlerle, renklerle vs.) denir.

Dönüt: Gönderenin iletisini alan alıcının geri bildirimine denir.

Bağlam: Bir sözcüğün veya bir ifadenin ait olduğu metnin yapısı ve bütünlüğü içerisinde, değer ve anlam kazanmasına bağlam denir.

İletişim Örneği:

Gönderici: Öğrenci

Öğrenci Alıcı: Kitabevi çalışanı

İleti: Yaşar Kemal var mı?

Kanal: Sözlü

Dönüt: Bütün kitapları var.

Bağlam: Kitabevi

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi “Yaşar Kemal var mı?” sorusu, bir “kitapçıda” kitabevi çalışanına sorulduğu için bağlam olarak “Yaşar Kemal’in kitapları” anlamında kullanılmıştır. “Yaşar Kemal var mı?” sorusu “romancıların katıldığı bir panel sırasında” panel görevlisine sorulmuş olsaydı bu bağlamda “Yaşar Kemal’in kendisi” anlaşılırdı.

Aynı şekilde “Sıcak su içer misiniz?” cümlesinde “sıcak” sözcüğü ısıya ilişkin bir anlam taşırken, “0, sıcak bir insandır.” cümlesinde ruhi yapıya ilişkin bir anlam kazanır.

Dolayısıyla, iletişimde anlamın sağlıklı olarak kavranması, “bağlam”ı göz önünde tutmakla gerçekleşir.

NOT:

Aynı sözcükler farklı bağlamlarda (farklı psikolojiler için, farklı yaş gruplarındaki kişiler ve meslek grupları vb. için) farklı kavramların göstergeleri olabilir. Örneğin “deniz” tatile çıkan bir insan için “dinlenmenin, eğlen­menin” göstergesiyken bir “balıkçı” için balık avlayarak hayatını kazandığı yerin göstergesidir.

Göstergeleri inceleyen bilim dalına göstergebilim denir. Göstergebilime göre dil göstergesinin (sözlü, yazılı her türlü iletişim örnekleri) dışında sosyal göstergeler (Ör­neğin bir ailenin hep birlikte tiyatroya gitmesi.) ve doğal göstergeler de (Örneğin karların erimeye başlaması ilk­baharın yaklaştığının göstergesidir.) vardır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!