Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Türküler

Kımıl Oyunu Türküsünün Hikayesi Sözleri Notaları

Kımıl Oyunu Türküsünün Hikayesi Sözleri Notaları

Kımıl Oyunu Türküsünün Hikayesi

Kımıl, Urfa, yöresinde “Süne” adı verilen bir haşeredir. Buğdaylar başak bağladığı sırada tanelere dadanır. İlmî adı “Eurigaster ıntegriceps” olan süne (Kımıl) yarım kanatlıların alt takımından, boz toprak renginde, esmer benekli, tombul, 11-12 mm. uzunluğunda tıknaz gövdeli bir böcektir. Kışı yüksek yerlerde, yaylalarda yaprakların ve bitki kırıntılarının altında geçirir. İlkbaharda ovalara iner; yumurtaların 12-14’ü bir arada olmak üzere iki sıra halinde yaprakların alt yüzüne bırakır. Bir dişi süne 150-180 yumurta yapar. Yumurtadan çıkan böcekler sütlü taneleri emerek beslenir. Mayıs sonlarına doğru ergin hale gelen böcekler, topluca uçarak 200 km.lik bir alan içinde, kışı geçirmek üzere yüksek yerlere çekirilirler.

Kımıl denen haşeratın bu yörenin topraklarını başlangıç tarihi belli olmayan bir zaman içerisinde istilâ ettiğini yaşlı kişilerden öğreniyoruz. Süne, kelimenin tam anlamıyla büyük bir felâket olarak toplumun günlük yaşamında yer almaktadır. Tüm karşı koymalara rağmen bu parazit hayvan ortadan kaldırılamamaktadır. Ekinler boy attığı zaman, başaklar süt halinde iken kımıl tarlaya girer, başağa doğru tırmanır ve başaktaki sütleri emdikten sonra bir başka başağa geçer.

Kımıl mücadelesinde ilâçla başa çıkamalayınca, bu haşareleri toplama yoluna başvurulur. Toplanan kımıl kilo ile Ziraî Mücadele Kuramlarına satılır. Kımılı toplayanların ellerinde genellikle kalbur, bellerinde iş önlüğü veya torbalar bulunur. Toplayıcılar kalbura dökülmesini sağlarlar. Kalburda biriken kımıllar, önlüklere, daha sonra torbalara aktarılır, böylece her köylü günde birkaç kiloya varan kımıl toplamış olur. Ekinlerini yok eden ve temel gıda maddesini ellerinden alan bu haşereyi devletin ilgili kuruluşuna satmaktadırlar.

Kımıl zamanla köylerimizde, bu hayat mücadelesini dıramatize eden bir halk oyunu olarak ortaya çıkmıştır. Bu olayın halay türündedir, yay ve daire şeklinde sıralanan, çok sayıda erkek ve kadın tarafından köy meydanlarında oynanmaktadır. Bu oyun oynanırken davul ve zuma eşliğinde türkü de söylenir.

Kımıl Oyunu Türküsünün Notaları

Kımıl Oyunu Türküsü Notaları

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!