Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Diksiyon ve HitabetDil ve Anlatım

Konuşmanın Temel Unsurları ve Konuşmada Dikkat Edilecek Özellikler

Konuşmanın Temel Unsurları ve Konuşmada Dikkat Edilecek Özellikler

Konuşmanın temel unsurları görsel (bedensel) davranış, ses, dil ve düşüncedir. Doğru ve güzel konuşma bu temel öğelerin birbiriyle uyumlu birlikteliğiyle ortaya çıkar. Bu dört öğenin uyumuna dikkat edilmelidir. Doğru nefes almaya dikkat edilmeli, nefes burundan alınmalı ağızdan verilmelidir.

Konuşmacı öncelikle kendi anlattıklarının önemine, doğ­ruluğuna inanmalıdır. Konuşmada verilmek istenen mesaj ko­nuşma öncesinden tesbit edilmelidir. Konuşma sırasında, ko­nuşmanın amacından sapılmamalı, gereksiz ayrıntılara girerek karşıdakilerin ilgisi dağıtılmamalıdır. Dinleyici kitlesinin özelliklerine ve anlama uygun bir üs­lupla konuşulmalı, konuşma sırasında söylenenlerin karşıdakiler- ce rahatça anlaşılıp anlaşılmadığına dikkat edilmelidir.

Düşünceler ortaya konulurken sesin kullanımının yerinde olmasına, anlatım bozukluğu yapmayaya, açık ve etkili olabil­meye dikkat edilmeldir. Sıkıcı, tekdüze bir konuşmadan kaçınılmalı, dinleyicilerin ilgisini çeken, onlan canlı tutabilen bir anlatım benimsenmelidir.

Jest ve mimiklerin kullanımında yapmacık durumlara düşülmemeli; jest ve mimikler, konuya ve ortama uygun olmalıdır. Sözcükler doğru ve açık olarak söylenmeli, vurgular ve tonlamalar yerinde kullanılmalı, kültür diliyle konuşma alışkanlığı kazanı imalıdır. Sesler ve heceler, yutulmadan ulamalara dik­kat edilerek konuşulmalıdır. Konuya ve konunun amacına göre heyecanlı, duygusal, ağırbaşlı konuşma yeteneği ka­zanı imalıdır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
love
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!