Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Deyimler

Külahları Değişmek Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Külahları Değişmek Deyiminin Anlamı, Hikayesi, Öyküsü, Açıklaması Kısaca

Bektaşı’nın biri parasız kalmış. Yaz mevsimiymiş, hava da çok sıcakmış. Orda burda gezinmekten yorgun düşmüş, aç açına dolaşmaktan başı dönmüş.

Bir caminin önünden geçerken bakmış öğle ezanı okunmakta. Avluya girip şadırvandan kana kana su iç­miş. Abdest alanları görünce:

“Bari ben de abdest alayım. Sonra bu cemaatle bir­likte namaz kılar, çıkışta da mendil açarım”diye düşün­müş.

O sırada Bodos adındaki Rum bakkal, şadırvanda terazisinin kefelerini yıkamaktaymış. O da sıcaklanmış başındaki külahı çıkarıp yanına koymuş. Dalgın Bekta­şî abdestini aldıktan sonra kendi külahı yerine Bodos’un külahını alıp başına geçirmiş. Namaz sırasında tüm cami cemaati, başındaki Rum külahıyla namaza gelen bu garip adama bakıyormuş. Namaz bitince, Bek­taşî herkesten önce camiden çıkıp kapı önüne çöreklenmiş , Cemaattan bazıları:

“Vay bakın hele şu Rum’a Müslüman olmuş, hem de ne güzel namaz kıldı.” diyerek, kesesinde ne var ne yok Bektaşî’nin mendiline boşaltmış.

Bu durum Bektaşî’nin hoşuna gittiyse de pek bi ga­ribine de gitmiş. Mendiline sığmayan paraları külahına doldurmak için, başındakini çıkarıp alınca:

“Vay anam, bu benim külahım değil. Şimdi iş anla­şıldı. Bu cemaat beni Rum’dan dönme Müslüman zan­nettiği için böyle mangır yağdırdı. Demek külahları de­ğişmek lâzımmış” demiş.

*****************

Bu deyim, “araları açık, umulanı, bekleneni verme­yen, kendisine sunulan görevi hakkıyla yapmayan bi­rine kızmak” anlamında kullanılır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!