? Mezun Dil ve Anlatım Kazanım Testi 10 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 10 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 10 Soruları ve Cevapları Çöz

Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 10 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz, yargınınedeni durumundadır?

A) Bir araya gelmek için bahaneler uydururduk.

B) Güzelliklerden konuşacak dostlar bulmak artık zor.

C) Acılarımı dindirdiği için sarılırım bu şiirin dizelerine.

D) Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak bize iyi gelecek.

E) Yurda döner dönmez yarım kalan işlerine koyuldu.

 

2) I. Akşam buluşup bu gösteriyi izlesek mi birlikte?

II. Aceleyle çıkınca evin anahtarını almayı unuttu.

III. Fabrikada verimi arttırmak için çalışmalar yapılıyor.

IV. Heyecanlanmazsa bu görüşmeden mutlu ayrılır.

V.Küçüklüğümde dedemle çok güzel vakit geçirirdik.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde “koşul’’ anlamı  vardır?

A) I.   B) II.   C) III. D) IV. E) V.

 

3) (I) Onunla çocukluktan tanışıyorduk.

(II) Ayrı şehirlerde yaşarken bile bağımızı koparmadık.

(III) Gün geldi, büyüdük, iş güç sahibi olduk.

(IV) Ben sakin bir hayat  sürüyordum.

(V) Onun yaşamı ise oldukça renkliydi.

(VI) Anlayacağınız her günü başka bir maceraya gebeydi.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki cümlenin açıklamasıdır?

A)I  B) III. C) IV. D) V. E) VI.

 

4) Aşağıdakilerin hangisinde “üzere” sözcüğü, cümleye amaç anlamı katmıştır?

A) Okula gitmek üzere yola çıktı.

B) Çıktığımda hava kararmak üzereydi.

C) Geri vermek üzere aldı kitabı.

D) Stat, şimdiden dolmak üzereymiş.

E) Düğün bitmek üzere, sen yoksun.

 

5) (I) Yeşilçam’da bir dönem çok sayıda tarihî film çekildi.

(II) Battal Gazi, Köroğlu, Malkoçoğlu bunlardan sadece birkaçı.

(III) Epik ögelerin ağır bastığı bu filmler, birtakım  olağanüstülükleri de barındırıyordu.

(IV) Bazı aksaklıklarına rağmen filmler beğeni topluyordu.

(V)  Seyirciler, açık hava sinemalarını tıka basa dolduruyorlardı.

(VI) Bu furya yaklaşık on beş yıl sürdü.

Numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki  yargıyı örneklemektedir?

A) I  B)III. C) IV. D) V. E) VI.

 

6) I. Ayağını burktuğu için dans ederken zorlanıyor.

II.Mağazadaki seri sonu ürünler yoğun ilgi görüyordu.

III. Küçük çocuğun ağlamaktan gözleri şişmiş.

IV.Evin bakımsızlıktan dolayı her yeri dökülüyordu.

V.Soğukta kaldıkları için hepsi hastalanmış.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?

A) I   B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

7) (I) Sanatçının son kitabı bugün raflardaki yerini aldı.

(II) Ticari kaygı taşımadığı iddia edilen kitap, sanatçı için büyük önem taşıyormuş.

(III) Sanatçı, bu kitabıyla gurbet anılarını yaşatmak istiyormuş.

(IV) Okuyucu ne denli ilgi gösterir bilmiyorum ama ben sıcak buldum anlatıları.

(V) Öykü tadında gerçek hayatın sunumu şeklinde yorumlayabilirim.

Bu parçadaki numaralı cümlelerin hangisinde sanatçınıamacından söz edilmiştir?

A) I   B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşula bağlılısöz konusudur?

A) Kitabı, beğendiği yerlerin altını çizerek okuyordu.

B) Geçmişe ait olumsuzlukları zihnimden atmak istiyorum.

C) Sevinç gülmek, üzüntü ise ağlamaktır bizim için.

D) Bu coğrafyada balıkçılık, halkın temel geçim kaynağıdı

E) Ekonomik durumumuzu düzeltirsek eşyaları değiştireceğ

 

9) I. Sevdiği için hatalarımızı görmüyor çoğu zaman.

II.Her şeyi senden beklemesi doğru bir davranış değil.

III.Şirket, çalışanlara bayram öncesi maaşlarını ödedi.

IV. Mantar toplamak için meşeliklerin arkasına gittik.

V.Güven eksikliğinden kaynaklanan sorunlar yaşadık.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A)I.   B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

10) I. Fotoğrafları baskıya yetiştirmek için bütün gece uyumadım. (Neden)

II. Doktorum biraz tuhaftır, yani anlaşılması güç bir adamdır. (Açıklama)

III. Masa, kanepe, buzdolabı aldığı eşyalardan bazılarıydı. (Örnekleme)

IV.Bu şiirleri ezberlerse amcası ona hediye alacakmış. (Koşul)

V.Tarihi binayı onarmak için yazılı izin almalıyız. (Amaç)

Numaralanmış cümlelerin hangisi ayraç içindeki ifadeyi karşılamamaktadır?

A)I.  B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

11) Baharda her gün farklıdır buralar —-

Bu cümle aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanırsa “açıklama” anlamı içerir?

A) ama diğer mevsimler için aynı şeyi söylemek doğru olmaz.

B) yani bir gün eğlenceliyken diğer gün sıkıcı geçebilir.

C) halbuki kışın sessiz sakindir.

D) bu yüzden insanların uğrak yeri olmuştur belki de.

E) ve bu yönüyle senelerce yaşasanız da bıkmanızı

 

12) I. Sürekli kuru gıdalar tükettiği için ev yemeklerini özlemiş.

II. Bu soruları çözersen konuyla ilgili eksiklerini giderirsin.

III. Yeni boyanan odasını havalandırmak için pencereyi açtı.

IV.Arabanın bakımını yaptırmamış, bu yüzden yolda kalmışlar.

V.Film çok etkileyici, uzun olmasına rağmen kimseyi sıkmıyor.

Numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) I. cümlede neden-sonuç ilişkisi vardı

B) II. cümlede koşul anlamı vardı

C) III.cümlede amaç-sonuç ilişkisi vardı

D) IV.cümlede virgülden sonraki bölüm gerekçedir.

E) V. cümlede değerlendirme söz konusudur.

Test 10   1.C    2. D    3. E    4. A    5. A    6. B    7. C    8. E    9. D    10. A   11. B    12. D



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir