15 Ocak Pazar 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz

Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Olanaklarımızı en iyi şekilde kullanmaya karar verdik.

Bu cümledeki altı çizili sözcüğün eş anlamlısı aşağıdakilerin hangisinde kullanılmıştır?

A) Olumlu sonuçlanma ihtimali yüksek görülüyor.

B) Tahminlerimde yanılmadığımı göstermiş oldum.

C) Bu işe girerken tüm olasılıkları göze aldı.

D) Sabahı çıkaracağımız bir barınak bulduk.

E) Eldeki imkânlarla akşam yemeğini hazırladık.

 

2) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde karşıt sözcükler

bir arada kullanılmıştır?

A) Bugünün işini yarına bırakma.

B) Gök gürlemeden yağmur yağmaz.

C) Dost başa, düşman ayağa bakar.

D) Denizdeki balığın pazarlığı olmaz.

E) Yüksek dağın başı dumanlı olur.

 

3) I. Rüyasında gördükleri gerçek oldu.

II.İçeri çok soğuk, sobayı yakalım.

III. Sevdamı, bu şiirle anlatmak istedim.

IV. İdeallerinizi kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.

V.Yüzünden üzüldüğü belli oluyor.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük somut anlamlıdır?

A) I B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

4) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur?

A) Kır hayatı beni cezbediyor.

B) Bir bardak çay

C) Bu dil keşke bende olsaydı.

D) Çiğ börek satan yer aradık.

E) Bugün çok geç olmadan

 

5) I. Büyük adam olacağı şimdiden belliydi.

Böyle sert sözlerle amacına ulaşamazsın.

III. Temiz kalpli bir arkadaşa benziyor.

Sıcak insanlarla daha iyi anlaşırım.

Evleri bu dar sokağın sonundaydı.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük nicel anlamlıdır?

A)I.  B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

 

6) I. Çocuk, bir ailenin neşe kaynağıdır.

II.Bu kitap geçen hafta satın alındı.

III. Şehrin bu yakası imara yeni açıldı.

IV.Sanatçıyla imza gününde sohbet ettik.

V.Gün sonunda herkes çok mutluydu.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük genel anlamlıdır?

A) I.  B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakın anlamlı sözcükler

bir arada kullanılmıştır?

A) Kalabalık ortamlarda olmak beni mutlu etmez.

B) Sağlığında bir çeşme yaptırmak istedi buraya.

C) Gücensen de darılsan da gerçekleri söylemeliyim.

D) Az çok tahmin ediyorduk bu kötü sonucu.

E) Sıkıntılarımızın birçoğunun üstesinden gelmiştik.

 

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük

nitel anlamlıdır?

A) Bu işten iyi para kazanmışlar.

B) Düğün için geniş bir salon arıyorlar.

C) Uzun süre hiçbirinden haber alamadık.

D) Kötü anlar, iyi anların müjdecisidir.

E) Küçük bir alanda top oynuyorlar.

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcük

kullanılmıştır?

A) Dışarıda kuşlar neşeyle ötüşüyor.

B) Bu gürültüde okuduklarımı anlayamıyorum.

C) Yıldızların ışıltısı ortalığı aydınlattı.

D) Akşama her yeri pırıl pırıl etmiştik.

E) Telefonda bağırarak konuşurdu sürekli.

 

10) I. Annem mutfakta bize mısır patlatıyordu.

II. Konu komşuya da haber verin, dedi.

III. Sesi güzel çocuklardan koro oluşturuldu.

Düzenli bilirdik onu, düzensizmiş oysa.

Ata binmemek için bin dereden su getirdi.

Numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdaki yargılardan

hangisi yanlıştır?

A) I. cümlede yansıma sözcük kullanılmıştır.

B) II. cümlede “söylemek” sözcüğünün anlamdaşı kullanılmıştır.

C) III. cümlede altı çizili sözcük somut anlamlıdır.

D) IV. cümlede karşıt sözcükler bir arada kullanılmıştır.

E) V. cümlede sesteşi olan sözcükler kullanılmıştır.

11) Hayat zor, demişti Engin. İki ayağını bir pabuca sokmaktan, kiralardan, ev eşyalarından, fakirlikten, zenginlikten bahseder olmuştu. Önünde, elinde filesi ile omuzları çökük bir emekli memur yürüyordu. Evlerden  çocuk sesleri geliyordu. Bir mutfak penceresinden  saçlarını başının üzerine toplamış bir kadının yüzü  görünüyordu. Balık kokuları, kabak kızartmaları… Bir   çocuk yoğurt götürüyordu.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Yansıma sözcük

B) Sesteş sözcük

C) Somut sözcükler

D) Nitel anlamlı sözcük

E) Karşıt anlamlı sözcükler

 

12) aşk ipek bir karanlıktır kollayamadığım

I

gecenin bir vaktinde gelen çiçekler için

II

tenhasında kuşlar uçan  sulara karışıp akmak isterim

III

kan çölünün ıssız vahalarından  saadet burcuna çıkmak isterim

IV

gitmeliyim buralardan seninle

V

Bu dizelerde, numaralı sözcüklerden hangisinin karşıtına yer verilmiştir?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

Test 3   1. E   2. C   3. B   4. D   5. E   6. A   7. C   8. D   9. B   10. D   11. A   12. E



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir