21 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

Mezun Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

 

1) I. Altın yerde paslanmaz, taş yerde ıslanmaz.

II. Altın ateşte, insan mihnette belli olur.

III. Altın kapılının ağaç kapılıya işi düşer.

IV.Altının kıymetini sarraf bilir.

V.Altın yere düşmekle pul olmaz.

Numaralanmış atasözlerinden hangileri anlamca birbirine en yakındır?

A) I. ve II.   B) I. ve V.   C) II. ve III.  D) III. ve IV.   E) IV. ve V.

 

2) Aşağıdakilerin hangisinde ikileme, cümleye “zorluk” anlamı katmıştır?

A) İyi kötü bir ev alacak parası var.

B) Gide gele bu yolları aşındırdı.

C) Bugünkü hâline düşe kalka geldi.

D) Merdivenleri ine çıka yoruldum.

E) Bunları üzerine basa basa söylemiştim.

3) Aşağıdakilerin hangisinde kullanılan deyim, cümlenin anlamına uymamaktadır?

A) Bize her türlü desteği verir, elinden geleni ardına koymazdı.

B) Şehirdeki oğlunu okutmak için elinde avcunda nesi varsa harcadı.

C) O çok beceriklidir, elinden hiçbir şey kurtulamaz.

D) Çocuk çok haşarı, eli dursa ayağı durmuyor.

E) Dedesi çok ihtiyarlamış, elden ayaktan düşmüştü.

4) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur?

A) Alçak yerin tepeciği dağ görünür.

B) Canı kaymak isteyen mandayı yanında taşır.

C) Akıllı düşman, akılsız dosttan hayırlıdır.

D) Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.

E) Gölgesinde oturulacak ağacın dalı kesilmez.

 

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler yakın anlamlıdır?

A) Yaptığımız teklifi er geç kabul edecektir.

B) Ödevdeki tabloyu eğri büğrü çizmiş.

C) Her şeye mırın kırın etmesinden sıkıldık.

D) Yalan yanlış bilgilerle insanları yanıltma.

E) İstediğim seviyeye yavaş yavaş geliyorum.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde açıklamasıyla birlikte kullanılan bir deyim vardır?

A) O, buraları avucunun içi gibi biliyordur.

B) Her zaman zeytinyağı gibi üste çıkmayı başarıyor.

C) İki dostun arasına kara kedi girmiş, diyorlar.

D) İnsanlara tepeden bakmak, hoş bir davranış değil.

E) Hiçbir yemeği beğenmedi, hepsine burun kıvırdı.

 

7) I. İyilik eden iyilik bulur.

II. İyilik et, denize at, balık bilmezse Halik bilir.

III. İyilikten maraz doğar.

IV.İyiliğe iyilik olsaydı koca öküze bıçak olmazdı.

V.İyiliğe “Nereye gidiyorsun?” demişler, “Kötülüğe gidiyorum.” demiş.

Numaralanmış atasözlerinden hangileri anlamca diğerlerinden farklıdır?

A) I. ve II.  B) I. ve V.  C) II. ve III.  D) III. ve IV.  E) IV. ve V.

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcüklerden herhangi biri tek başlarına kullanılamaz?

A) Eski püskü bir arabayla yanımıza geldi.

B) Ağır ağır yürüyordu mahalleye doğru.

C) Birden ileri geri konuşmaya başladı.

D) Bu küçük iş için para mara istemez.

E) Masasında bir sürü ıvır zıvır vardı.

 

9) Fırsat kaçtıktan sonra o işten yarar beklemek” anlamında kullanılan deyim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ağzıyla kuş tutmak

B) Ağızdan bal akmak

C) Ağzının içine baktırmak

D) Ağzını havaya açmak

E) Ağzından dirhemle çıkmak

 

10) İnsan, her zaman dert içindedir. Bir dertten kurtulsa da aşka bir derde düşer.

Bu parça aşağıdaki atasözlerinden hangisinin açıklaması olabilir?

A) Dert gezmiş, derman beraber gezmiş.

B) Dert gider ama yeri boş kalmaz.

C) Dert ağlatır, aşk söyletir.

D) Derdin yoksa söylen, borcun yoksa evlen.

E) Dert bir olaydı ağlamak kolaydı.

 

11) I. Salonda aşağı yukarı yüz kişi vardı.

II. Bu konu hakkında az çok bilgim var.

III. Parkta hemen hemen iki saat oturmuştuk.

IV. Kitapta tamı tamına doksan beş şiir var.

V. Alsa alsa bir kutu daha alır bagaj.

Numaralanmış cümlelerin hangilerinde kullanılan ikilemeler yakın anlamlıdır?

A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve V.  D) III. ve IV.  E) IV. ve V.

 

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “birbirine zıt olan iki tarafı da desteklemek” anlamında kullanılmış bir deyim vardır?

A) Çevremde hem nalına hem mıhına vuran kişiler olsun istemiyorum.

B) Her kafadan bir ses çıkarsa sonuç alamayız bu akşam da.

C) Burada bir birlik yok, tencere tava herkeste bir hava.

D) Her şeye burnunu sokmandan rahatsız olduğumuzu bilmelisin.

E) Korksa da yapacağından geri durmaz, hem kaçar hem davul çalar.

Test 5    1. B    2. C    3. A    4. C   5. D    6. E    7. A    8. E    9. D    10. B    11. B    12. A


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir