Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Diksiyon ve Hitabet

Nefes Alıp Verme Nasıl Olur

Nefes Alıp Verme Nasıl Olur

Vücudun akciğerler aracılığıyla oksijeni alması, kullandıktan sonra karbondioksit olarak dışarıya vermesiyle nefes işlemi gerçekleşmiş olur. Nefes alırken hava, burun boşluğundan geçip gırtlak, nefes borusu ve iki kalın bronş aracılığıyla akciğerlere gider. Nefes verirken ise aynı yolu izleyerek çıkar.

insan dünyaya, doğru nefes alan bir varlık olarak gelir. Doğru nefes almayı ve vermeyi en iyi bilen varlıklar bebeklerdir. Bebekler saatlerce ağlasa bile sesi kısılmazken yetişkin in­sanlar belli bir süre kontrolsüz bir biçimde bağırdığında ses kısılması sorunuyla karşılaşabilir­ler. Doğru, güzel ve etkili bir konuşma öncelikle, seslerin doğru bir biçimde çıkarılmasına dayanır. Sesin oluşmasını sağlayan güç ise nefestir. Nefesimiz kesildiğinde sözümüz de kesilir. Bunun için nefesi doğru almamız gereklidir. Nefes almada sorun varsa sesi kullanmada da so­run var demektir. Nefes almak boyun ve sırt kaslarının sağlıklı bir biçimde çalışmasıyla da bağ­lantılıdır.

Nefesi doğru almak, ses açısından olduğu kadar genel sağlık bakımından da önem taşır. Migren, tansiyon, astım gibi çe­şitli hastalıkların ortaya çıkma­sında doğru nefes alamamanın etkisi vardır. Bedenimizin daha sağlıklı olması ve akciğerlerimizden ve­rimli bir biçimde yararlanmak için diyaframla nefes almamız gerekmektedir. Diyaframla ne ölçüde nefes aldığınızı öğrenmek için şunlan yapmalısınız: Sırt üstü uzanınız. Sol elinizi karnını­za, sağ elinizi göğüs kafesinize koyunuz. Derin nefes alınız. Eğer sol eliniz yükseliyorsa diyaframla nefes alıyorsunuzdur, eğer çoğunlukla sağ eliniz yükseliyorsa diyaframla nefes almıyorsunuz demektir. Nefes alırken sol elinizin yükselmesini sağlama çalışınız. Diyaframla derin bir nefes almaya başladıktan sonra derin nefesinizi peşpeşe çıkardığınız “puf” sesleriyle birlikte veriniz. Bu çalışmayı bir hafta kadar sürdürdüğünüzde diyaframla nefes almada önemli bir yol almış olursunuz.

Nefes; derin, çabuk, gürültüsüz, düzenli ve sinirlenmeden alınmalı; verilirken sakin, tutumlu, yavaş ve düzenli olunmalıdır. Buna dikkat edildiğinde konuşma esnasında çabuk yo­rulmanın önüne geçilmiş olur. Konuşmaya nefes vermenin başlangıcındayken başlanmalıdır. Ses gücünü yitireceği için soluğun sonuna kadar konuşmaya devam etmek de doğru değildir. Günlük hayatta, ağzı kapalı tutmaya ve burundan nefes almaya gayret edilmelidir. İn­san sağlığı açısından burundan nefes almak daha uygundur. Bununla birlikte konuşma esnasın­da konuşmacı bazen ağzını kapayacak zaman bulamayabilir ve ağızdan nefes almak durumun­da kalabilir.Nefes güçlü değilse ses de güçlü olmaz. Nefes gereğinden çok güçlü olursa da söyleyici için yorucu olur. Sesin gücü gibi nefes alıp verme düzeni de konuşmanın anlamını ve canlılığını direkt olarak etkiler.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!