Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Coşku ve Heyecanı Dile Getiren Metinler

Şiir ve Gelenek Nedir, Açıklaması, Örnekleri, Özellikleri, Maddeler Halinde

ŞİİR ve GELENEK

Şiir ve Gelenek Nedir, Açıklaması, Örnekleri, Özellikleri, Maddeler Halinde

  • Şiirler önceki dönemlerin gelenekleriyle tema, nazım şekli, nazım birimi, ölçü, dil ve anlatım yönlerinden ilişkilendirilebilir. Aynı dönemde şiir yazan şairler de dönemin geleneğinden farklı ölçülerde yararlanabilirler.
  • Şiir için gelenek, tıpkı bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı tarihsel metinler ve şairler dizisidir. Yeni metinler veya yeni şairler bu diziye eklenirler: Yeni metinler veya yeni şairler bu dizinin düzgün işleyişini sürdürürler ya da özgün metinler ortaya koyarak bu ilerleyişe yeni bir yön kazandırırlar.
  • Örneğin Fecr-i Aticiler metinleriyle Servet-i Fünun’un geleneğinin sürdürücüleri olmuşken Garipçiler, kendi­lerinden önceki Türk şiir geleneğini tamamen reddedip özgün bir şiir ortaya koymuşlardır. Bununla birlikte bugün­den baktığımızda Garip şiiri de Türk şiir geleneğinin halka­larından biridir; yani bir edebiyat anlayışı geleneğe karşı çıksa bile bir süre sonra kendisi de geleneğin bir parçası olur. Türk şiirinde ana başlıklarıyla “destan geleneği”, “halk şiiri geleneği”, “divan şiiri geleneği” ve “modern şiir (serbest şiir) geleneğinden söz edilebilir.

 

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki konu başlıklarına tıklayınız…

 

DESTAN GELENEĞİ

 

HALK ŞİİRİ GELENEĞİ

 

DİVAN ŞİİRİ GELENEĞİ

 

SERBEST ŞİİR GELENEĞİ

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!