Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Anlatım BozukluğuDil ve Anlatım

Sözcüklerin Yanlış Yerde Kullanılması Örnek Cümleler

Sözcüklerin Yanlış Yerde Kullanılması

Sözcüklerin yanlış yerde kullanılması anlamın değişmesine veya belirsizleşmesine neden olur. Özellikle sıfat ve zarfın yanlış yerlerde kullanıldığı görülür. Bunu ayırt edebilmek için diyebiliriz ki; sıfat nitelediği veya belirttiği addan önce gelir, zarf ise fiil, fiilimsi, sıfat veya zarftan önce gelir.

Sözcüklerin Yanlış Yerde Kullanılması Örnek Cümleler

“Ders çalışırken ne kadar yorulursan, o kadar konuları anlaman güçleşir.” cümlesinde zarf görevindeki söz grubu isimden önce gelerek anlamın belirsizleşmesine neden olmuştur. Dolayısıyla bu cümle “Ders çalışırken ne kadar yorulursan, konuları anlaman o kadar güçleşir.” şek­linde düzeltilebilir.

“Bu çevrede çok yardın eden olabilir bu çocuklara.” cümlesi “Bu çevrede yardım eden çok olabilir bu çocuklara.” şeklinde düzeltilebilir.

“Doğru dürüst insan anlatır şunu.” cümlesinde “doğru dürüst” ikilemesi isimin önünde kullanıldığı için anlatım bozulmuştur. Zarf olan bu ikileme fiilin önünde kullanılmalıdır. Bu cümleyi “İnsan doğru dürüst anlatır şunu.” şeklinde düzeltebiliriz.

“Rejimlerde tam yemeği kesmek insan sağlığına zarar verir.” cümlesinde zarf olarak kullanılması gereken “tam” sözcüğü sıfat görevinde kullanılmış, bu durum anlatım bozukluğuna yol açmıştır. Bu cümleyi “Rejimlerde yemeği tam kesmek insan sağlığına zarar verir.” şeklinde düzeltebiliriz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!