Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Yuval Noah Harari Hayvanlardan Tanrılara Sapiens Kitap Özeti

Yuval Noah Harari Hayvanlardan Tanrılara Sapiens Kitap Özeti

Hayvanlardan Tanrılara Özet

“Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens” 2016 yılında Kolektif Kitaptan çıkan 390 sayfalık bir kitap. “Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens” kitabının yazarı Yuval Noah Harari. Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens  kitabında geçmişten günümüze modern dünyanın ve tarihimizin sorunlarını mükemmele yakın bir üslupla anlatıyor.

Yuval Noah Harari Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens kitabı tavsiye ettiğimiz kitaplardandır. 

Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens kitabından küçük bir bölüm. 

********************

yetişkin koçları veya yaşlı ve hasta koyunları avlamak olduğunu öğrenmişlerdi.. Surunun uzun vadede hayatta kalabilmesi için yetiş- İkin dişileri ve genç kuzulan kenara ayırdılar. İkinci adımda sürüyü dişer avcılara karşı aktif olarak savunarak aslanlar, kurtlan ve rakip insan gruplarını uzaklaştırdılar. Bir sonraki adımda, insanlar daha rahat kont-  rol edebilmek ve savunabilmek için sürüyü dar bir boğaza sıkıştırmış ol-  malı. Son olarak da, insanlar koyunları kendi ihtiyaçlarına uygun olacak  şekilde daha dikkatli seçmeye başlamış olmalılar. En agresif koçlar, yani insan kontrolüne en çok direnç gösterenler ilk önce kesilirdi; çok ince ve  huysuz dişiler de. (Çobanlar genellikle sürüden uzaklaşan meraklı ko­yunları pek sevmezler.) Her nesille birlikte koyunlar daha şişman, daha itaatkar ve daha az meraklı hâle geldiler. İşte bu! Koyunlar Ali Babanın I çiftliğine artık kendiliğinden giriyordu.

Ya da, avcılar bir kuzuyu yakalayıp “evlat ediniyor”, bolluk dönemlerinde şişmanlatarak kıtlık döneminde kesip yiyorlardı. Bir noktada ellerinde bu tür kuzulardan daha çok sayıda tutmaya başladılar. Bunla­rın bazıları ergenliğe erişip yavrulardı. Çok agresif ve dik başlı koyunlar yine önce kesilirdi. En itaatkar ve dolayısıyla da arzu edilir koyunlar daha uzun yaşayıp üreyebiliyordu. Bütün bu sürecin sonucu evcilleştirilmiş ve itaatkar bir koyun sürüşüydü.

Böyle evcilleştirilmiş hayvanlar (koyun, tavuk, eşek, vb.) insanlara gıda (et, süt, yumurta), hammadde (deri ve yün) ve kas gücü sağladı. Ulaşım, tarla sürme, tohum öğütme gibi o zamana kadar insan emeğiyle gerçekleştirilen işler giderek bu hayvanlara yaptırılır oldu. Çoğu tarım toplumunda insanlar bitki yetiştirmeye odaklanmıştı, hayvancılık ikin­di önemde bir faaliyetti. Bununla birlikte, bazı bölgelerde hayvan sömü­rüsüne dayalı yeni bir toplum türü ortaya çıkmaya başlamıştı bile:

İnsanlar dünyaya yayıldıkça yanlarındaki evcil hayvanlar da onlar­la birlikte yayıldı. 10 bin yıl önce, sadece birkaç milyon koyun, inek, keçi, yaban domuzu ve tavuk Afrika-Asya’nın belirli bölgelerine sıkışmış…

********************

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!