Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Yuval Noah Harari Homo Deus Yarının Kısa Bir Tarihi Kitap Özeti

Yuval Noah Harari Homo Deus Yarının Kısa Bir Tarihi Kitap Özeti

“Yuval Noah Harari Homo Deus:Yarının Kısa Bir Tarihi” kitabı 2016 yılında Kolektif Kitap yayınevinden tarafından çıktı. “Yuval Noah Harari Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi”nin yazarı  İsrailli tarihçi Yuval Noah Harari. Kitabı Türkçe’ye çeviren ise Poyzan Nur Taneli. Yuval Noah Harari “Homo Deus Yarının Kısa Bir Tarihi” kitabında insan oğlunun ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki serüvenini bilim, tarih ve felsefe ışığında incelediği kitabında, insanın bambaşka bir türe, Homo deus’a evrildiği bir geleceği tasarlıyor.

Yuval Noah Harari “Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi” kitabından küçük bir bölüm. 

… yırtarak ölümsüzlük şansını yakalayabileceğini düşünüyorlar. Kurzweil ve Aubrey de Grey’e göre, her on yılda bir sadece hasta­lıklarımızı tedavi etmek için değil, aynı zamanda ölen dokularımızı yenileyip el, göz ve beyinlerimizi biraz daha iyileştirerek bizi baştan yaratacak tedaviler için gidebileceğimiz klinikler olacak. Bir sonraki tedavinizin vakti gelmeden doktorlar fazlasıyla yeni ilaç, sürüm ve aygıt geliştirmiş olacak. Kurzweil ve Aubrey de Grey haklıysa, çok­tan aramızda yaşamaya başlamış bir ölümsüze sokakta yürürken bile rastlamanız olası; en azından New York’ta Wall Street ya da 5. Cadde’de yürüyüşe çıktıysanız.

Daha doğru ifade etmek gerekirse, ölümsüz olmayacağız ama ecelimizle de ölmeyeceğiz. Tanrının aksine, gelecekteki süper insanlar savaş ya da kazalarda yine hayatlarını kaybedebilecekler ve on­ları ölüler diyarından geri getirmenin bir yolu da olmayacak. Ne var ki bizim gibi ölümlülerin aksine, onların yaşamlarının  vadesi dolmayacak. Bir bombayla parçalanmadıkları ya da bir kamyonun altında kalmadıkları sürece sonsuza dek yaşayabilecekler. Bu du­rum muhtemelen onları tarihin en gergin insanları hâline getirecek­tir. Biz ölümlüler, hayatlarımızın bir gün sona ereceğini bilerek alı­yoruz günlük riskleri. Himalayalar’a tırmanıyor, denize giriyor, bir caddeyi geçmek ya da dışarıda yemek yemek gibi bir sürü tehlikeli faaliyette bulunuyoruz. Halbuki ebediyete dek yaşayabileceğinize inandığınızda, böyle bir sonsuzluğu riske atmak için deli olmanız gerekir.

Belki de ortalama yaşam süresini iki katına çıkarmak gibi daha mütevazı hedeflerle başlamalıyız. 20. yüzyılda ortalama yaşam sü­resini neredeyse ikiye katlayarak kırktan yetmişe yükselttik; demek ki 21. yüzyılda bir kez daha katlayarak yüz elliye çıkarabiliriz. Ölümsüzlüğe şimdilik erişemesek de insan toplumu için devrimsel nitelikte bir değişim olacaktır bu. Başlangıçta aile yapısı, evlilikler, çocuk ve ebeveyn ilişkileri değişecektir. Bugün insanlar hâlâ “ölüm ayırana de evli kalmayı umarak ve çocuk yapıp yetiştirmek üze­rine kurdular yaşamlarını. Yüz elli yıllık ömrü olan birini hayal edin. Kırklı yaşlarında evlense bile yaşayacak yüz on yılı daha…

“Yuval Noah Harari Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi” tavsiye ettiğimiz kitaplardandır. 

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!