Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları / 10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 302 Cevabı
10. Sınıf Biryay Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 302 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 302 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 302 Cevabı 

Metin Soruları

1. Sokrates’e; “Otuz zalimler seni ölüme mahkûm ettiler.” denildiği zaman Sokrates’in cevabı ne olmuştur? Bu cevapla ne demek istemiştir?

  • Cevap: Tabiat da onları. şeklinde olmuştur.

2. Montaigne’in ölümle ilgili düşünceleri nelerdir? Bu düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Ölüm, uzun ömürle kısa ömür arasındaki farkı kaldırır, çünkü yaşamayanlar için zamanın uzunu kısası yoktur.

3. “Hayatın içinde iken ölümün de içindesiniz.” cümlesiyle yazar neyi anlatmak istemiş olabilir?

  • Cevap: İnsan ölümlüdür.Kabul etse de etmese de. Bizler doğduğumuz anda aslında ölüme doğru yol alıyoruz. Bu da bizim hem hayatın içinde hem de her an ölümün yanında olduğumuzu göstermektedir.

4. Yazarın başka düşünürlerden örnekler vermesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Yazar başka düşünürleri kendi düşüncesini daha da okura mantıklı olarak sunma açısından kullanmıştır.

5. Metnin ana düşüncesi ve bu düşüncesini destekleyen yardımcı düşünceler nelerdir? Yazınız.

  • Cevap: Ölüm ve ölümün insan yaşamındaki yeri insanın ölüm karşısındaki çaresizliği

6. Okuduğunuz metinden hareketle deneme türünün özelliklerini aşağıya yazınız.

  • Cevap:
  • Makale gibi düşünsel plânla yazılır. Fakat makaleden kısa yazılardır.
  • Yazar anlattıklarını kanıtlamak zorunda değildir. Bilimselden çok kişisel görüşünü açıklar, okuyucusunu kendisi gibi düşündürme kaygısı yoktur.
  • Günübirlik yazılardır, en beğenileni bile birkaç gün sonra unutulur.

Eleştiriler Okuma

Hümanizm, 14. yüzyılda İtalya’da doğan, insanı evrende tek ve en yüksek değer olarak gören, insanı geliştirme ve yüceltmeyi amaçlayan bir düşünüştür. Montaigne hümanizmin önemli temsilcile-rindendir. Hümanistlere göre sanatın ve edebiyatın asıl konusu insandır. İnsan, özünde mükemmel bir varlık olabilme potansiyelini taşır. Edebiyatın amacı insanı bu mükemmelliğe doğru götürmektir. İnsan sevgisinden yola çıkan hümanistler, içinde yaşadıkları çağa, topluma, yerel ve ulusal değerlere uzak kalmışlar; evrenselliği hedeflemişlerdir. Hümanist eserlerde antik Yunan ve Latin sanat/edebiyatından, düşünürlerinden örnekler görülür. Hümanist edebiyatın konusu ve temeli insandır. Hümanist yazarlar daha çok evrensel konuları işlemişlerdir.

1. Okuduğunuz metindeki hümanizm akımı öğelerini tespit ediniz.

  • Cevap: İnsan, özünde mükemmel bir varlık olabilme potansiyelini taşır. Edebiyatın amacı insanı bu mükemmelliğe doğru götürmektir. İnsan sevgisinden yola çıkan hümanistler, içinde yaşadıkları çağa, topluma, yerel ve ulusal değerlere uzak kalmışlar; evrenselliği hedeflemişlerdir.

2. Yukarıdaki metin sizi düşünmeye yöneltti mi? Hangi konuda nasıl düşünmeye yöneltti?

  • Cevap: Evet. İnsan ve hümanzim konusunda düşünmemi sağladı.

3. “Yaşadığınız her an, hayattan eksilmiş, harcanmış bir andır.” Sözüne benzer bir söz de siz söyleyiniz.

  • Cevap: Dünyaya geldiğim anda yürüdüm aynı zamanda Aşık Veysel ölüme doğru yolculuğunun doğduğu ilk anda başladığını söylemiştir.

4. Yazarın ölüm ile ilgili düşüncelerini siz kendi kültür ve geleneğiniz açısından karşılaştırınız. Benzer ve farklılıklar var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Elbette benzer ve farklı yönler vardır. Ben de insanın yaşamının anlamını farkında olarak bilmesi gerektiğini savunmaktayım. Ancak böyle hayatının bir anlamı olur.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir