Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz


10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 2  Soruları ve Cevapları Çöz

(I) Seçtiğimiz konuyu sözlü veya yazılı olarak anlatmak

istediğimizde birtakım hazırlıklar yapılmalıdır. (II) Anlatıma

başlamadan önce ne anlatacağımızı yani konuyu

belirleyeceğiz. (III) Konunun daha önce hiç işlenmemiş,

özgün nitelikte olması ön koşuldur. (IV) Anlatımın

etkili olabilmesi için toplanan malzemenin nitelikli olmasına

dikkat edilmelidir. (V) Nitelikli malzeme toplamanın

en önemli yolları ise okumak, dinlemek ve gözlem yapmaktır.

1) Anlatımla ilgili bu parçada, numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışlığı vardır?

A)I.     B) II.    C) III.    D) IV.      E) V.

 

2) Aşağıdakilerden hangisi, metinlerin sonuna dipnot konulmasının amaçlarından biri değildir?

A) Görüş ve düşüncelerin doğruluğunu desteklemek

B) Bilgilerin kaynağını göstermek

C) Bilgilerin doğruluğu ile ilgili okuyucuya denetim imkânı vermek

D) İlgili metin yazmak isteyenlere başvuru olanağı sağlamak

E) Anlatılan konunun daha önce de işlendiğini kanıtlamak

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gözlem tekniğinden yararlanılmamıştır?

A) Kişiye, çağa, koşula, çevreye, duygu ve düşünce koşullanmalarına göre tümen tümen tanımı var sevginin.

B) Küçükçekmece Gölü’nün yanında bulunan Yarımburgaz Mağarası’nın iki ayrı girişi vardır.

C) Yağmur yağar, ardından güneş açar, kara bulutlar başka ovalara, başka dağlara, başka başka kentlere

doğru yola çıkar.

D) Dağa taşa dirilen, uyanan ağaçların kabuklarından çıkan yapışkan ve iç gıdıklayıcı bir koku yayılırdı.

E) Dağların ardındaki ormanlara denk düşen yüksek yerlerin tarlaları karla örtülüdür henüz.

 

4) Aşağıdakilerden hangisi belli bir araştırma ve inceleme sonunda söylenmiş olamaz?

A) Pek çok araştırmacı ve gezgin 19. yüzyıl başında Frank şövalyelerinin tutsak edilip zincire vurulduğu Harput Zindanı’nı bulmak üzere Elazığ’a gitmişti.

B) Üç bin yıl kadar önce Doğu Akdeniz ve Kuzey Suriye’de hüküm süren ve yıkılan Hitit İmparatorluğu’nun ardılları olan krallıklar Genç Hitit olarak adlandırıldı.

C) Tarihte merkezi devlet yönetimini ilk uygulayan, Doğu ve Batı arasındaki kara ve deniz yollarını denetleyen Asurlular, pahalı ve lüks bir sistemi üç yüz yıl kadar ayakta tutmayı başardı.

D) Üzerinden şemsiye ile geçilen göl, toprağın korku veren renkli pırıltısı bütün bunlar yok olup gitme isteği veriyor bana.

E) Altının büyüleyiciliği bir yana bırakıldığında asıl zorluğu, güç şartlarda çok sınırlı miktarda bulunmasında

yatıyor.

 

5) Aşağıdakilerden hangisi anlatıma hazırlık evresinde yapılması gerekenlerden biri değildir?

A) Deneyim ve araştırmalardan elde edilen bilgileri not etmek

B) Elde edilen bilgileri ve notları gruplandırmak

C) Bilgi toplamak için kaynaklarından yararlanmak

D) Hangi anlatma yönteminin kullanacağını belirlemek

E) Anlatımı sadece bilgi verme üzerine planlamak

 

I. Bir şeyin hatırlanması için yazılan kısa yazılara – – – – denir.

II.Bir yazıya başka bir yazarın yazısından alınmış parçaya – – – – denir.

III. Bir nesnenin, olayın veya gerçeğin niteliklerinin, ayırt edici yönlerinin incelenmesine – – – – denir.

IV. Bir kitabın ya da yazının ana düşüncesi ve planı bozulmadan kısaltılmasına – – – – denir.

6)  Numaralanmış cümlelerde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) kaynakça

B) özet

C) not

D) alıntı

E) gözlem

 

7) Aşağıdakilerden hangisi bilgilerin kalıcı hâle gelmesi için dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri değildir?

A) Öğrenilenleri önceki bilgilerle ilişkilendirmek

B) Bilgileri ezberlemeye çalışmak

C) Zor bölümleri bölerek küçük parçalar hâline getirmek

D) Canlandırma, dramatize etme yöntemini kullanmak

E) Bilgiyi sistemli hâle getirmek

 

(I) Okuduğumuz yazılı anlatım metinlerinin tamamını

aklımızda tutmak zordur. (II) Bunun için okurken notlar

almalı, metin üstüne veya yanına belli bellek işaretleri

koymalıyız. (III) Ayrıntıları ayıklayarak yazının yardımcı

fikirleri ve ana fikri belirlenerek notlar alınmalıdır. (IV)

Metinleri okurken veya sunumları dinlerken önemli bölümleri

özetlememiz gerekir. (V) Özeti metnin orijinalini

aynen aktararak almamız gerekir.

8) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisindebir bilgi yanlışlığı vardır?

A) I.     B) II.    C) III.    D) IV.    E) V.

 

9) Aşağıdakilerden hangisi bilgi toplama sürecinde verimliliğin artırılmasında etkili değildir?

A) Not almak

B) Ana düşünceyi bulmak

C) Özet çıkarmak

D) Gözlem yapmak

E) Alıntı yapmak

 

10) Aşağıdakilerden hangisi anlatıma hazırlanırken yapılması gerekenlerden biri değildir?

A) Konuşmayı tanınmış yazarların metinlerinden oluşturmak

B) Elde edilen deneyim ve bilgileri not hâline getirmek

C) Hedef kitleye göre yazı ve konuşmayı hazırlamak

D) Yazıya başlamadan önce bir planlama yapmak

E) Yazmaya ve konuşmaya başlamadan önce hangi

bilgilere ihtiyaç olduğunu kontrol etmek

 

11) Aşağıdakilerden hangisi dipnotta yer verilecek bilgilerden biri değildir?

A) Yayınevinin adı

B) Eserin basım tarihi

C) Eserin basıldığı yer

D) Yazarın eğitim durumu

E) Yazarın adı

 

12) Aşağıdakilerden hangisi bilimsel içerikli bir yazıda olması gerekenlerden biri değildir?

A) Açık, anlaşılır bir dil kullanılır.

B) Giriş bölümünde konu ayrıntılara girilmeden tanıtılır.

C) Sonuç bölümünde bir nesne veya çevre betimlenir.

D) Gelişme bölümünde tutarlı bir sıra izlenir.

E) Gelişme böülümünde örnekler ve kanıtlar sıralanır

Test 2   1. C   2. E   3. A   4. D    5. E    6. A    7. B    8. E    9. B   10. A    11. D    12. C



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir