Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz


10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 3  Soruları ve Cevapları Çöz

Şimdi sen de

isteksiz misafir gibisin bende

yüreğin biraz soğuduğunda

içindeki fırtına durulduğunda

bir gecenin tam ortasında

biliyorum bu limanı terk edeceksin

1) Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

A) Geçmişe özlem

B) Acıma

C) Endişe

D) Heyecan

E) Merak

 

Tarih boyunca sanatkârların kalpleri kadar kalemlerini,

fırçalarını da harekete geçiren sevinçten çok

keder olmuştur. Bir sevgilinin vefasızlığı veya ölümü,

millî bir felaket, evlat acısı, ayrılık, gurbet; romancıya,

bestekâra şaheserler yarattırdı. Gurbette, hasrette,

sıkıntıda oldukları zaman çok güzel eserler verenlerin;

vatana, sevgiliye, refaha kavuştuktan sonra sustukları

çok görülmüştür.

2) Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hayatın üzüntü veren olaylarının sanata etkisi

B) Kitap okumanın okuyucuya faydaları

C) Sanat eserlerinin farklı yönleri

D) Sanatın gerçekle olan bağı

E) İyi yapıtların topluma etkisi

 

Sen yoksun hiçbir şey yok

Güneşin rengi

Ağustos yıldızlarının sıcaklığı

Karanfil kokusu…

3) Bu dizelere hâkim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kararsızlık

B) Korku

C) Özlem

D) Sabırsızlık

E) Umut

 

Sanat, edebiyat ve düşünce yapıtları, kendine özgü

niteliklerinden dolayı ne maddi kültürün ne de manevi

kültürün kapsamına girer. Sinan’ın Süleymaniye’si ve

Rodin’in Düşünen Adam’ı maddi kültür alanında algılanabileceği

gibi manevi kültür evrenindeki işlevlerinden

dolayı manevi kültürün bir parçası olarak da düşünülebilir.

4) Aşağıdakilerden hangisi bu parçanın başlığı olmaya en uygundur?

A) Sanat ve Estetik

B) Kültürün Sanatla İlişkisi

C) Mimarların Kültüre Katkısı

D) Sanatın Kültüre Etkisi

E) Batı’nın Sanat Yönü

 

 

Geçmişten günümüze değin çoğu şair, tabiata önem

vermiş ve benzetmeye dayalı anlatımlarında tabiattan

en geniş anlamda yararlanmıştır. Ne var ki ne âşığın

aka aka denizler oluşturan göz yaşları ne de nergis

gözlü sevgilinin görünümü bir araya gelse günün bir

saatindeki Boğaziçi manzarasını vermeye yetmez.

5) Aşağıdakilerden hangisi bu parçanın başlığı olmaya en uygundur?

A) Şiir ve Yansımaları

B) Mısralarla Boğaziçi

C) Sanat ve Gerçeklik

D) Şair ve Doğa

E) Şiirin Dili

 

Metinde üzerinde durulan düşünce, bilgi, gözlem ya da

haberin en genel en soyut ifadesine – – – -; belli bir bağlamda

kişi, yer, zaman ve durum bildiren sözcüklerle

sınırlandırılmasına – – – – denir.

6) Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilenler getirilmelidir?

A) konu – tema

B) yapı – içerik

C) anlatım – biçim

D) tema – konu

E) üslup – içerik

 

Garibim

Ne bir güzel var avutacak kalbimi

Bu şehirde

Ne bir tanıdık çehre

Bir tren sesi duymaya göreyim

İki gözüm iki çeşme

7) Bu dizelerin şairi aşağıdakilerin hangisiyle nitelendirilemez?

A) Yalnız

B) Duygusal

C) Kimsesiz

D) Mutsuz

E) Öfkeli

 

 

Bir şairin, bir sanat adamının asıl değeri, herkesten

başka olmasında, kimseye benzememesindedir, demek

mi istiyorum? Şair, sanat adamı bana hiç benzemiyorsa,

yalnız kendini söyleyip de beni söylemiyorsa

ondan bana ne? Ben bir sanat eserinde kendi sevinçlerimi,

kendi acılarımı görmeliyim ki ona ilgi gösterebileyim.

8) Bu paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sanatçıların ortak yönleri

B) Sanatın insana katkısı

C) Sanatçının duygu dünyası

D) Sanat eserinin topluma etkisi

E) Sanatçının kıymetini belirleyen ilke

 

Hani o bırakıp giderken seni

Bu öksüz tavrını takmayacaktın

Alnına koyarken veda busemi

Yüzüme bu türlü bakmayacaktın

9) Bu şiire hâkim olan tema aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bitkinlik

B) Sitem

C) Mutsuzluk

D) Pişmanlık

E) Yalnızlık

 

Yeni şair, yeni sanat adamı insanda kendisinden önce

bilinmeyen birtakım duygular bulan yahut o duyguları

yaratan kişi midir? Hayır, hiçbir sanat adamı insanda

yeni bir duygu bulmaz, yeni bir duygu yaratmaz. Zaten

var olan duyguları söyler. Ancak öyle söyler ki biz o

duyguların, o şairlerin söylediğinden başka türlü söylenmeyeceğini,

o şairin duygularına en uygun deyişi

bulduğunu anlarız.

10) Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden söz edilmektedir?

A) İyi şairlerin kalıcı eserler vermek için çalıştıklarından

B) Özgün konular bulan sanatçıların azlığından

C) Sıradan olayları anlatmanın kolay olduğundan

D) Sanatçının bilineni etkileyici şekilde anlatmasından

E) Her sanat eserinin gerçeği anlatmayı hedeflediğinden

 

Günlük yaşamımızdaki tüm motivasyonlarımız sosyal

ve ekonomik çevrelerde var olup da bizde olmayan

uyaranlara karşı gelişmektedir. Yakınımızdan biri, bankadaki

hesabını söylese onun sahip olduklarını elde

edebilme konusunda motive oluruz. Eğer gücümüz

yetmiyorsa onu yok etmeye çalışırız. Her iki durumda

da ortaya çıkan sıkıntılı durum, bizim yaşama yönelik

motivasyonlarımızı artırır.

11) Bu parçanın konusu, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ekonominin insan yaşamına etkisi

B) İnsanla çevrenin etkileşimi

C) İnsanda motivasyonun kaynağı

D) Çevrede karşılaşılan sıkıntılar

E) Motivasyonu artırma yolları

 

İyi ile kötüyü belirlemede toplum içinde büyük anlaşmazlıklar

çıkar. Eskilik yandaşlarına göre eski olan her

şey iyidir, yeni olan her şey kötüdür. Bu önemli sorunun

çözümünü ancak bilimden bekleyebiliriz. Bilim, iyi

ile kötü sorununu, doğru ve yanlış sorunu biçiminde

ortaya koyarak çözümler. Bilimin topluma sağladığı yaralardır

biridir bu.

12) Aşağıdakilerden hangisi bu parçanın başlığı olmaya en uygundur?

A) Bilimin Faydası

B) Karşıt Durumların Bilime Etkisi

C) Bilimin Getirdiği Yenilikler

D) Sorunların Çözüm Yolları

E) Bilimin Zor Yönleri

Test 3  1. C   2. A   3. C   4. B   5. D   6. A   7. E   8. E   9. B   10. D   11. C   12. A




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir