Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 114 Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 114 Cevaplarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 114 Cevapları

1. İnsanların aynı konuda farklı düşünmelerinin sebepleri sizce neler olabilir?

  • Cevap: Bir konuda herkesin aynı şeyi düşünmesi beklenemez. İnsanlar Akıllı varlıklar olması sebebi ile bir bilgi girişi herkeste varklı olgular oluşturabilir. Aynı yazıyı okumalarına rağmen herkesten başka başka yorumlar birbirine zıt anlamalar ortaya atılabilir. Bu durum insanların akıllı olmasının doğal sonucudur.İnsanların bir konuda farklı farklı düşünmelerinin bir çok nedeni vardır. Bunlar: İnsanoğlu bir sosyal çevre içine doğar. Bu sosyal çevre herkese farklı bir kültür ve düşünce sistemi oluşmasını sağlar. İnsanda oluşan kültür, bilgi birikimine, eğitim ve zeka seviyesine göre farklı fikirler ortaya çıkabilmektedir. Farklı düşünceler insanoğlunun zenginliğidir. Farklı farklı düşünceler olmasaydı medeniyetlerde gelişemezdi.

2. Kur’an-ı Kerim’in 1400 yıllık süre zarfında hiç değişmemesine rağmen, günümüzde pek çok tefsir çalışmasının yapılmış olması sizce ne anlam ifade ediyor?

  • Cevap: Tefsirde farklı yorumların, değişik algılamaların çeşitli nedenleri vardır. Bunların başında, Kur’an’ın muhatabı olan insanın kendi yapısı gelir. Allah, güzel isimlerinin bin bir çeşit tecellilerini göstermek, sanatının bin bir türlüsünü ortaya koymak maksadıyla bitki ve diğer canlılardan yüzbinlerce tür yaratmıştır.Tefsirde üç temel mesele vardır. 

    Birincisi : Tefsir edilen ayetlerin Allah’ın kelamı olduğu gerçeğidir.
    İkincisi : Allah’ın bu ayetten maksat ve müradı ne ise o haktır.
    Üçüncüsü : Allah’ın bu ayetten maksadı şu veya bu olabilir.
    İlk iki maddede hiç bir ihtilafın olamayacağı bilinen bir gerçektir. Üçüncü maddedeki husus ise tefsircilerin farklı yorumlarına açık olmak durumundadır.

3. Mezhep kavramı size neyi çağrıştırıyor?

  • Cevap: Bir dinin, anlayış ve görüş ayrılıkları dolayısıyla ortaya çıkan, belirli kuralları, kendi içinde tutarlı inanç ve davranış bütünlüğü bulunan büyük kollardan her biridir. İslam dininde, Şafi, Hanbeli, Maliki ve Hanefi vb. Mezhepleri yer almaktadır.

4. “Farklılıklarımız, zenginliğimizdir.” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Farklılıklarımız, birliğimizi tamamlayan zenginliklerimizdir. Bu nedenle farklılıklara saygı duyulmalıdır. Bu saygı kişiye, farklı inançlara, görüşlere, yaşayış biçimine saygıdır. Demokrasinin temel şartlarından biri, farklılıklara saygı göstermektir.Gökkuşağının farklı renkleri vardır. O renkler bir arada güzeldir. Renklerin birbirine dönüşme mecburiyeti olamaz. Toplumdaki bireyler de farklılıklarıyla toplumun birlik ve beraberliğine katkı yaparlar.

    Herkesin, hoşgörüyle birbirine saygı duyması toplumda birlikte yaşamanın ortamını hazırlar. Hoşgörü ortamının ve birlik ruhunun tam gerektiği şekilde sağlanması ve devamlılığı için de herkese sorumluluk düşmektedir.

    Toplumun kutuplaşması toplumun birlik ve beraberliğine zarar verir. Farklılıkları ahenkli hale getirmek ise birlik, beraberlik ve dayanışmaya katkı yapar. Yaşanası bir dünya; toplumların zenginliği olan farklılıklara gösterilen saygıdan geçer. Farklılıklara saygının önündeki en önemli engel ön yargılardır.

5. Farklı düşünce ve yorumlara saygı duymak topluma neler kazandırır?

  • Cevap: Farklı düşünce ve yorumlara saygı duymak, hoşgörülü olmak, imkan sağlamak toplumda adaletin, vicdanın, insafın, merhametin ve diğer manevi değerlerin kültürel değerler olarak da yaşanmasını ve korunmasını kolaylaştırır. Farklı düşünce ve yorumlara saygılı olmak ahlaki olarak tutum ve davranışların da olgunlaşmasını toplumda hakların korunması ve özgürlüklerin sağlanmasını gerçekleştirir. Toplumda milli ve manevi değerlerin korunması çok önemlidir.

Ayrı coğrafyalarda yaşayan insanların farklı düşüncelere sahip olmalarının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: İklim, yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü, toprak özellikleri insanların doğa ile alışverişinin sürmesini sağlar. Bu da insanların sosyal hayatta davranış şekillerinin değişmesine neden olur. Karadeniz’de insanlar oldukça hareketlidir, Ege’de ise aksine daha sakin hareket ederler. Aynı coğrafya üzerinde farklı kültür ve değerlere sahip olmak alışkanlıklar ve davranışlarla ilgilidir.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabını sizler paylaştık. Bu yayınımızı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
sad
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!