Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 70 Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 70 Cevaplarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 70 Cevapları

Hat sanatı örneklerinden oluşan bir sunum hazırlayınız.

  • Cevap:

Hat, ince ve uzun yol, birçok farklı noktanın birleştirilmesi ile ortaya çıkan çizgi, satır veya yazı anlamına gelmektedir. Hat sanatı, Arap harflerinin zarif ve sade bir kompozisyon oluşturacak şekilde mürekkeple yalın olarak yazılmasıdır. Bu sanata güzel yazı anlamına gelen Hüsn-i Hat da denilmiştir. Hat sanatıyla uğraşan kişiye hattat adı verilir.

İslamiyet’in kabulü ile birlikte gelişmeye başlayan hat sanatı Osmanlı Dönemi’nde zirveye ulaşmıştır. İslam coğrafyasında dile getirilen “Kur’an Mekke’de nazil oldu (indirildi), Mısır’da okundu ve İstanbul’da yazıldı.” sözü Osmanlının bu sanata olan katkısını ve başarısını göstermektedir.

Yumurta akı ile cilalanmış aherli kağıt, kurutulmuş kamıştan bir kalem, neft isi ve Arap zamkından elde edilen bir mürekkep hat sanatının icrasında kullanılan malzemelerdir.

Hat sanatı simetri, oran, denge gibi matematiksel öğeler barındırır. Bu sanatın icrasında dikkat edilmesi gereken husus, estetik bir kompozisyon oluşturulmaya çalışılırken anlamlı bir metnin de ortaya çıkması gerektiğidir.

Hat sanatında; sülüs, tâlik, kûfi, divani gibi yazı türleri kullanılır. Yazılar boyutlarına göre celî, hurde ve gubari (toz) adlarını alır. Cami, türbe gibi dini mekânlardaki kuşak ve kubbe yazılarında celî kullanılır.  Hat sanatının diğer örneklerini kitaplarda ve levhalarda görmek mümkündür.

Hat sanatı usta çırak ilişkisi içinde meşk adı verilen eğitimle kuşaktan kuşağa aktarılır. Hat eğitimi ortalama üç ile beş yıl sürer. Eğitimden geçen kişi, usta sanatçılar önünde sanatını icra ederek icazetname alır.

Amasyalı Şeyh Hamdullah (15.yy) ve oğlu Mustafa Dede, Hafız Osman (17.yy),  Ahmet Karahisari, Ali Bin Müri’d es-Sufi (Fatih Camii Kitabesi), Mustafa Rakım Efendi (Nusretiye Camii Kitabesi), Katipzade Mehmet Ref’i Efendi (18.yy) hat sanatında öne çıkan isimlerdendir.  Uğur Derman ve Hasan Çelebi ise günümüzün hat sanatı temsilcilerindendir.

Hat sanatı, geleneksel sanatlara olan ilginin artması ve kursların açılmasıyla son yıllarda yeniden canlanmış ve böylece yeni hattatların yetişmesine imkan sağlanmıştır. Üretilen hat sanatı eserleri çeşitli fuarlar ve sergilerde görünür olmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabını sizler paylaştık. Bu yayınımızı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!