Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 168

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 168

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin, geleneksel Türk tiyatrosu türlerinden orta oyununa aittir. Orta oyunu; şehirlerde ortaya çıkmış, yazılı bir metni olmayan, etrafı seyircilerle çevrili bir alanda oynanan oyundur. “Kol Oyunu, Meydan Oyunu, Zuhuri Kolu” adları ile de bilinir. Bu oyun belli bir olayın çevresinde örülmüş şarkı, çalgı, raks, taklit ve konuşmalardan oluşur. Orta oyunun bugünkü hâlini 19. yüzyılın ikinci yarısıyla 20. yüzyılın başlarında aldığı düşünülmektedir. Orta oyununda oyundaki yerlerin farklı adları vardır. Dükkân, Kavuklu’nun bir paravanla oluşturulmuş iş yeridir; palanga, oyunun oynandığı yerdir; bezsiz bir paravandan oluşan yenidünya, oyunun dekorudur. Kavuklu Hamdi ile Küçük İsmail Efendi, orta oyununun önemli ustaları sayılır.

Orta oyununda başkarakterler Pişekâr ile Kavuklu’dur. Pişekâr, Karagöz’deki Hacivat’ın karşılığıdır. Orta oyununun “oyun başı”dır. Oyunu o açar, o kapatır. Pişekâr, belli bir yazılı metne dayanmayan orta oyununun hem oyuncusu hem sahneye koyucusu hem de yazarı gibidir. Orta oyununda da konular Ka- ragöz’deki gibidir. Kavuklu, Karagöz’deki Karagöz’ün karşılığıdır. “Giriş” bölümünden sonra meydana girer, Pişekâr’dan ev ya da bir dükkân kiralar. Oyunun sonuna kadar meydanda kalır. Kavuklu, her entrikanın ve her sürprizin içinde vardır; bilip de bilmezliğe, görüp de görmezliğe, anlayıp da anlamazlığa gelerek yalnız Pişekâr’ı değil, öbür kişileri de oyuna getirir. Oyunda Çelebi, Zenne, Tuzsuz, Matiz, Sarhoş, Külhanbeyi, Efe, Cüce ve Kambur, Denyo, Kürt, Laz, Arap, Arnavut, Ermeni gibi yardımcı tipler de yer almıştır.
Orta oyununun bölümleri de Karagöz oyunuyla benzerdir. Orta oyunu dört bölümden oluşur.

Giriş (mukaddime): Zurnacı, Pişekâr havası çalar. Pişekâr sahneye çıkar ve izleyiciyi selamladıktan sonra kısa bir konuşma yapar. Sonra Kavuklu ile Kavuklu-arkası (cüce) konuşarak sahneye gelir.

Muhavere (söyleşme): Kavuklu ile Pişekâr’ın birbirleriyle tanıdık çıktıkları diyalogla başlar. Bu diyalogda Kavuklu ile Pişekâr’ın birbirinin sözlerini ters anlamalarından kaynaklanan güldürü unsuruna arzbâr denir. Arzbârdan sonra tekerleme başlar. Tekerlemede Kavuklu, başından geçen olağanüstü bir olayı anlatır. Pişekâr bunu gerçekmiş gibi dinler ancak sonunda bunun bir rüya olduğu ortaya çıkar.

Fasıl: Belli olayların canlandırıldığı fasıl bölümü ya dükkânda ya da evde geçer. Kavuklu’ya, Pişekâr’ın bir dükkân ya da ev kiralamasıyla başlar. Kavuklu; böylece demirci, fotoğrafçı, kahveci vb. olur. Oyuna Karagöz’de olduğu gibi kendi kılık ve şiveleriyle Çelebi, Zenne, Hırbo, Denyo, Kayserili, Rumelili gibi yardımcı tipler dâhil olurlar.

Bitiş: Oyunun bittiğini haber veren bu bölümde Pişekâr seyirciden özür diler, gelecek oyunun adını ve oynanacağı yeri bildirir. “Giriş” bölümünde olduğu gibi iki eliyle temenna ederek seyircileri selamlar ve öbür oyuncularla meydandan çıkar, zurnacı ise bitiş havası çalar.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinden yola çıkarak aşağıda verilen tabloya istenenleri yazınız.

Kahramanlar

Kahramanların Belirgin Özellikleri

PİŞEKÂR

  • Cevap: Pişekâr, Karagöz’deki Hacivat’ın karşılığıdır. Orta oyununun “oyun başı”dır. Oyunu o açar, o kapatır. Pişekâr, belli bir yazılı metne dayanmayan orta oyununun hem oyuncusu hem sahneye koyucusu hem de yazarı gibidir.

KAVUKLU

  • Cevap: Kavuklu, Karagöz’deki Karagöz’ün karşılığıdır. “Giriş” bölümünden sonra meydana girer, Pişekâr’dan ev ya da bir dükkân kiralar. Oyunun sonuna kadar meydanda kalır. Kavuklu, her entrikanın ve her sürprizin içinde vardır; bilip de bilmezliğe, görüp de görmezliğe, anlayıp da anlamazlığa gelerek yalnız Pişekâr’ı değil, öbür kişileri de oyuna getirir.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 168 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
11
clap
9
angry
6
unlike
2
love
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!