Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 182

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 182

Aşağıdaki metindeki tırnak işaretinin (“ ”) işlevi nedir?

Hepsini sorguya çektireyim: hizmetçileri, uşakları, oğlumu, kızımı, kendimi bile! Aman ne çok adam toplanmış buraya. Gözüm hangisine gitse içime bir şüphe düşüyor, hangisine baksam: “İşte beni soyan” diyorum. Ha? Ne konuşuyorlar onlar bakıyım? Paramı çalandan mı bahsediyorlar? Nedir o yukarıdaki gürültü? Hırsız orada mı yoksa? Ne olursunuz, beni soyanı gören, bilen varsa Allah rızası için söylesin, aranızda saklanmış olmasın sakın? Hepsi bana bakıp gülüyorlar. Göreceksiniz, bu hırsızlıkta hepsinin parmağı var.

  • Cevap: Metindeki tırnak işaretleri (“ ”), bir kişinin sözlerinin doğrudan aktarıldığını belirtmek için kullanılmıştır. Bu tırnak işaretleri, konuşmaların metinde ayrı bir bölüm olarak yer almasını ve okuyucunun kimin ne söylediğini kolayca anlamasını sağlar. Ayrıca, tırnak işaretleri, konuşma dışında kalan kısımlarla bir ayrım oluşturarak, konuşmanın vurgulanmasına yardımcı olur.

YAZMA

A) YAZMA TÜR VE TEKNİKLERİNİ TANIMA

Yazı Yazma

Ahmet Beserek “Doğru Yazmak İçin Kompozisyon Bilgileri” adlı eserinde “kâğıt düzeni ve yazı alanı” ile ilgili şu bilgileri verir:

Meydana getirilen herhangi bir yazı ister el yazısı ile yazılsın ister makine ile yazılsın iyi bir kâğıt düzeni içinde olmalıdır. Çünkü göze ilk hitap eden yazının kâğıt düzenidir.
Bir kâğıt düzeninde yazı alanı ve sahife numaralandırma yerleri ölçülü ve simetrik olmalıdır. Normal bir dosya kâğıdının ebadı 21,5-28 cm.dir. Böyle bir kâğıdın üst ve alt kenarlarından 3’er cm, sol kenarından 3,5 cm, sağ kenarından 2,5 cm boşluğu bulunmalıdır. Bu boşluğun içinde kalan alan, yazı alanı olarak kabul edilir.
Sahife numaralandırma yerleri bu yazı alanının dışında yapılır. (…) Yazılan rakam ile yazı alanı alt kenar hizası arasında 0,5 cm boşluk bırakılır. (…)

B) UYGULAMA

Yazmak için aşağıdaki konulardan birini seçiniz.

• Geleneksel tiyatronun eğlence kültürümüzdeki yeri
• Osmanlı toplumunun bir arada yaşama kültürü
• İsimlerle karakterler arasındaki ilişki
• Yanlış anlamalar ve şive taklitleri

Seçtiğiniz konuyu kâğıt düzenine dikkat ederek yazınız.

Yazınıza başlamadan önce yazınızın türüne uygun tema, ana düşünce, amaç ve hedef kitleyi belirleyiniz. Yazınızda bunlara uygun anlatım biçimleri, anlatım teknikleri ve düşünceyi geliştirme yolları kullanınız. Terim, kavram, atasözü, deyim ve ağız özelliklerine yer vererek yazınızın içerik ve anlatımını zenginleştiriniz.

Yazılarınızı sınıf ortamında yüksek sesle okuyarak, panoda sergileyerek, elektronik ortamlarda; kitap, dergi ve gazetelerde yayımlayarak ya da yarışmalara katılarak paylaşabilirsiniz.

Anlatımı güçlendirmek veya daha etkili kılmak için farklı cümle yapılarından (basit, birleşik, sıralı, bağlı, eksiltili, devrik vb.) yararlanabilirsininiz. Soru cümlesi veya devrik cümlelerle daha dikkat çekici bir anlatım oluşturabilirsiniz.

  • Cevap:

İsimlerle Karakterler Arasındaki İlişki

Günlük yaşamımızda kullandığımız isimler, sadece bir kişinin tanınmasına değil, aynı zamanda kişinin karakteri hakkında da önemli ipuçları verir. İsimler, kişinin kültürü, ailesi, yaşadığı bölge, sosyal statüsü ve hatta dinine göre belirlenebilir. Bu nedenle, isimlerin kişilerin karakterleri üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Bir isim, sadece bir kişinin kimliğini belirtmekle kalmaz, aynı zamanda kişinin karakteri hakkında da fikir verir. Örneğin, “Barış” gibi bir isim, sakin, huzurlu ve uyumlu bir kişiliği işaret ederken, “Deniz” gibi bir isim maceracı, özgür ruhlu ve özgüvenli bir karakteri ifade eder.

İsimlerin karakter üzerindeki etkisi, bazen daha açıkça görülür. Örneğin, “Cemal” gibi bir isim, güzel ve çekici bir karakteri işaret ederken, “Nefret” gibi bir isim, olumsuz ve kötü bir karakteri çağrıştırır. Bu nedenle, isimlerin seçimi, kişinin karakteri hakkında önemli bir ipucu verebilir.

Ancak, isimlerin kişilerin karakteri üzerindeki etkisi tamamen belirleyici değildir. Kişinin karakteri, sadece ismiyle belirlenmez. Kişinin yaşadığı deneyimler, aldığı eğitim, kültürü ve diğer birçok faktör de karakterini şekillendirir. Bu nedenle, isimler sadece bir ipucu sağlar ve kişinin karakteri hakkında tam bir resim vermez.

Sonuç olarak, isimlerin kişilerin karakteri üzerinde büyük bir etkisi vardır. İsimler, kişinin kültürü, ailesi, yaşadığı bölge ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenebilir. Ancak, kişinin karakteri sadece ismiyle belirlenmez. Kişinin yaşadığı deneyimler, aldığı eğitim, kültürü ve diğer birçok faktör de karakterini şekillendirir.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
1
clap
1
angry
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!