Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 19

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 19

İyi yazıda cümleler ve kelimeler hendesî bir disiplin altındadırlar. O kadar yerli yerinde ve biçimli dizilmişlerdir ki, hiçbirini kaldıramaz, daha evvele ve daha sonraya alamazsınız.
Kötü yazıda ibare bu simetriden mahrumdur, mevzu daima çarpılır ve ifade yan yatar.
İyi yazı, okuyanları kâğıdın beyazlığından, satırların siyahlığından uzaklaştırarak şekillerden ayrı bir muhteva âlemine götürür. Okuyana, elinde bir kâğıt tuttuğunu, gözlerinin önünde çizgiler olduğunu, bir yazı okuduğunu unutturur.
Kötü yazı, okuyanın bu mâna ve mefhum âlemiyle temasını ikide bir kesen fikir ıttıratsızlıkları, kelime uygunsuzlukları ve ifade ahenksizlikleriyle dikkati hep mevzudan ibareye, esastan şekle çeker.
İyi yazı karışık fikirleri sadeleştirir; kötü yazı sade fikirleri karıştırır.
İyi yazının affetmediği başlıca hatalar şunlardır: Tereddüt, tekrar, bulanıklık, ahenksizlik, lâübali- lik, fikrin bünyesine mensup olmayıp da ona dışından musallat olan hayaller, semboller, teşbihler ve istiareler, kırıtmalar, yapmacıklar, samimîyetsizlik, ölçüsüzlük, lisanda kelime icatcılığı.
Bu hatalardan düşünce mi mesuldür, ifade mi?
İyi düşünüp kötü ve kötü düşünüp iyi yazanlar var mıdır?
Pişkinliğin, melekenin ve hünerin yazıya birçok nimetler verdiğini inkâr etmem; fakat bu hüner ne derece ileri gitmiş olursa olsun iyi yazıyı iyi bir düşünceden ayıramaz. Hem de bu hünere sahip olmak şansı, ancak iyi düşünenlerde vardır.
Şöyle diyebilirim: İyi düşünüp de, meleke eksikliği yüzünden kötü yazanlar olabilir, fakat kötü düşünüp de meleke sayesinde iyi yazanlar olmaz.
İyi yazı = iyi düşünce + meleke.
(…)
Mademki iyi yazı, iyi düşünce ile melekenin mecmuuna müsavidir, bundan amelî bir netice çıkarmak isteyen heveskârlara verilecek ilk direktif şudur: İyi düşünceyi çok düşünerek, melekeyi de çok yazarak elde etmek.
Peyami Safa Objektif-2, Sanat- Edebiyat-Tenkit

Aşağıdaki konulardan birini seçerek konuyla ilgili okuma ve araştırma yapınız. Yazacağınız konuyla ilgili bilgi, gözlem, düşünce, duygu ve izlenimlere yönelik notlar tutunuz. 9. sınıfta öğrendiğiniz hazırlık, plan, taslak metin oluşturma, düzeltme-geliştirme ve paylaşmadan oluşan yazma aşamalarına dikkat ediniz. Seçtiğiniz konunun dışına çıkmamak için konunun düşünsel sınırlarını belirlemeniz gerekir.Yazıları- nızı bağımsız kâğıtlara ya da defterinize yazabilirsiniz.
• Yazının Gelişimi
• Türk Yazı Sanatı
• Alfabeler
• Edebiyat ve Din
• Edebiyat ve Dil

B) UYGULAMA

Peyami Safa’nın “İyi Yazı; Kötü Yazı” metninde üzerinde durduğu hususlara dikkat ederek seçtiğiniz konuyla ilgili bir yazı yazınız.

Yazma esnasında seçtiğiniz konunun dışına çıkmamaya dikkat ediniz. Yazınızda kullandığınız kaynakları, yaptığınız alıntıları belirtmeniz gerekir. Bunları belirtme şeklinize karar veriniz.

Ürettiğiniz yazıların hukuki ve ahlaki sorumluluğunun size ait olduğunu unutmayınız.

Hazırladığınız yazıyı sınıf veya okul panosunda sergileyebilirsiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği yapmamızı istiyorsanız yorum bölümüne yazınız.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!