Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 203

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 203

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

Heimlich manevrası: Solunum yoluna kaçan yabancı cisimlerin çıkartılması ve hastanın hayatının kurtarılması için yapılan bir ilk yardım müdahalesi.

ilk yardım: Kaza, hastalık, yangın, deprem vb. tehlikeli ve ani durumlarda hastaya kesin tedavi öncesi, olay yerinde uygulanan ilk ve ivedi işlem, sıhhi imdat.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Belli bir zaman ve mekânda gerçekleşmiş olayları, merak duygusunu giderecek düzeyde ayrıntılı ve anlaşılır bir dille aktaran yazılara haber yazısı, bu yazıyı kaleme alan kişiye de muhabir denir.

Temel habercilik terimleri şunlardır:

asparagas: Doğru olmayan, şişirme haber.
dekroşe: Yan sütunlara taşan yazı, başlık ya da resim.
kolonaj: Bir yazının basıma kaç sütun üzerinden gireceğini göstermek.
lejant: Bir fotoğrafın, haritanın, desenin veya karikatürün özünü anlatan yazı.
madalyon: Çerçeveli küçük yazı, görselin bir köşesine konan küçük resim.
manşet: Gazete ve dergilerin ilk sayfasına iri puntolarla konulan başlık.
spot: Haber metninden daha büyük harfli puntolarla dizilen, başlıktan sonra yer alan haber ayrıntısı. sürmanşet: Birinci sayfadaki logonun üzerinde kullanılan manşet. sütun: Sayfanın yukarıdan aşağıya doğru ayrılmış olduğu dar bölümlerden her biri. tekzip: Yalanlama.

Belgelere dayanma, inandırıcılık, tarafsızlık, yoruma yer vermeyecek şekilde açık ve anlaşılır bir üsluba sahip olma haber yazılarının en temel niteliğidir.

Haberin giriş bölümünde olay birkaç cümle ile özetlenir, gelişme bölümünde gerekli ayrıntılar verilir, sonuç bölümünde ise olayın etkisi anlatılır.

Haber yazıları; siyasi, edebî, ekonomik, bilimsel, sosyal, spor vb. alanlarla ilgili olabilir. Haber yazıları güncel olaylarla ilgili olmalı; toplumun büyük bir kesimini ilgilendirmelidir. 5N 1K (Ne? Niçin? Nasıl? Nerede? Ne zaman? Kim?) kuralı haber yazılarının temelini oluşturur. Haber yazıları, 5N 1K’de yer alan sorulara verilen cevaplar üzerine kurulur.

Okuduğunuz haber metni ilk yardım eğitiminin hayat kurtarmada ne kadar önemli olduğuyla ilgilidir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz haber metninde habere konu olan bulgular nelerdir?

  • Cevap: Habere konu olan bulgular, iki ayrı olayda öğretmenlerin Heimlich manevrası yaparak öğrencilerin hayatını kurtarmasıdır.

2. Metindeki bilgi ve yorumları tespit ediniz. Bilgi ile yorum bölümleri arasında nasıl bir farklılık söz konusudur? Açıklayınız.

  • Cevap: Metindeki bilgiler, olayların nasıl gerçekleştiği, ne zaman ve nerede meydana geldiği gibi gerçeklere dayalı verilerdir. Yorumlar ise, öğretmenlerin eğitim almalarının önemi vurgulanarak, ilk yardım bilgisinin hayat kurtarmada ne kadar önemli olduğu belirtilmektedir. Bilgi, gerçeklere dayanan ve doğrulanabilir olan ifadeler iken, yorum, yazarın kişisel görüşlerini yansıtmaktadır.

3. Görsel unsurların metne katkısını söyleyiniz.

  • Cevap: Görsel unsur, Muş’ta yaşanan olayın güvenlik kamerası görüntüsüdür. Bu görüntüler, olayın gerçekliğini kanıtlamakta ve haberin anlaşılabilirliğini artırmaktadır.

4. Okuduğunuz haberi oluşturan 5N 1K unsurlarını aşağıdaki tabloya yazınız.

Ne?

  • Cevap: İki öğrencinin boğazına takılan yemek parçaları

Neden? 

  • Cevap: Yemek yeme sırasında nefes borusuna kaçması

Nerede? 

  • Cevap: Gaziantep ve Muş’ta bulunan okullarda

Ne zaman?

  • Cevap: 28 Mayıs 2022

Nasıl?

  • Cevap: Heimlich manevrası ile çıkarılması

Kim?

  • Cevap: İlk yardım eğitimi almış öğretmenler ve öğrenciler

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
2
sad
1
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!