Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 221

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 221 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 221

koruluklar içinde kıvrılan yeşil yol Arhavi, Viçe, Pazar gibi mühimce yerlere uğrayınca, böyle fasıla fasıla, bir garnitür şeridi gibi, denize incili birer düğmeyle ilmikleniyor.
Pazar; burası artık yeşilliğin son tekâsüfe, bahçelerin son gürbüzlüğe, meyvaların son bolluğa erdiği yer. Pazar Karadeniz elmacılığının merkezidir. Almanların demir elma dedikleri ve mayhoşluğuna bayıldıkları elma. Şekli beyzî, rengi yeşil kırmızı, teni şeffaf, kokusunu uzun zaman saklayabilen ve bütün bu meziyetleriyle beraber uzun yolculuklara dayanıklı olduğu için ambalâja çok iyi gelen elma.
Senede on, on beş milyon kilo ihracat yapılan elmacılığı başıbozukluktan kurtarmak için şimdi Pazar’da (…) iki fabrika yapılıyor. Biri ambalâj için, bu sayede birinci sınıf yaş elmalar emniyetle sevkolunacak. Diğeri kurutma fabrikası; ikinci ve üçüncü sınıf elmalar da bu sayede zebil olmaktan kurtulacak. Yeşil yol, bahçeler ve koruluklar yolu; güzelliğin, şiirin, hulyanın yolu, bir de bakacağız ki az zamanda zenginliğin de yoludur.
Pazar’dan sonra yol gene bahçeler, koruluklar, çamlıklar içinde, fakat denizi bırakmayarak, yeşilin güzelliğine mavinin dilberliğini de katarak gidiyor. Buralarda yalnız güzellik değil insan da bol. Yol kıyılarında öbek öbek çocuklara rastlıyoruz. İç Anadolu’nun uçsuz bucaksız boş ovalarını düşündüm. Oralarda toprak insana hasret, buralarda insan toprağa.
(…)
Fakat ne iyi ruhlu insanlar. Yerin fevkalâde güzelliği ruhlarda da kötülük bırakmıyor olacak. Kaza hududu içinde yetmiş bin nüfus olan Of’ta hapishane yoktur. Aylarda değil, yıllarda bir, kazaen bir hâdise olursa suçluyu bir bakkal dükkânında hapsediyorlar. Zaten bu kadar cennet yere şeytanî ruh yakışır mı? Yeşil yol her mânasıyla cennet.
İsmail Habip Sevük Yurttan Yazılar

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

amut: Dik durma.
azametli: Ulu, çok büyük.
beyzî: Yumurta biçiminde, söbe, oval.
cihangir: Dünyaya egemen olan, dünyanın büyük bölümünü ele geçiren kimse.
ehram: Piramit.
fasıla: Aralık, ara, kesinti.
feyiz: Verimlilik, gürlük, olgunluk bereket.
garnitür: Herhangi bir şeyi ona uygun nitelikte tamamlayan nesne.
heybet: Korku ile birlikte saygı uyandıran görünüş, büyüklük, ululuk.
hörgüç: Devenin sırtındaki tümsek, çıkıntı.
ilmiklenmek: Bağlanmak, düğümlenmek.
kavis: Doğru ve düz olmayan bir noktasında yön değiştiren, eğmeç, eğri.
kutur: Çap.
peyke: Alçak, tahta sedir.
selatin cami: Sultanların yaptırdığı camilere verilen ad.
tarassut etmek: Gözleme, gözetleme, dikkatle bakma.
tekâsüf: Bir araya gelme, toplanma, sıkışma.
zebercetlik: Zebercet adlı süs taşının yeşilliği.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Dünya edebiyatında gezi yazısı türünde eser verenlerin başında Herodotos (Heredot), Marco Polo (Marko Polo) ve İbni Batuta gelir. Türk edebiyatında 16. yüzyılda Babürşah’ın Doğu Türkçesiyle yazdığı “Babürname” ve Seydi Ali Reis’in “Mir’atül Mamalik” adlı eserleri gezi türünün ilk örnekleri kabul edilir. 18. yüzyılda, Yirmisekiz Çelebi Mehmet ve Ahmet Resmî Efendi tarafından yazılan sefaretnameler de gezi türünün örneklerindendir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 221 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!