Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 37

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 37

Zühre hemen oradan çıkıp Tahir’in mezarının bulunduğu yere geldi. Baktı ki, Tahir toz toprak içinde yatıyor. O hali görünce bir kere ah etti ve ahu gözlerinden gül yüzü üzerine kanlı yaşlar akıttı.

Ak gülün kırmızı gülün
Şakırdı bülbül dilin

dedi ve “ey benim aşkımla kendini bu hale koyan Tahirim, her kim münafıklık etti ise benim Tahirim gibi helak olsun” deyip toprağı öptü. “Yarabbi benim dahi, bu dakika ruhumu kabzeyle” diye dua etti. Derin bir ah çekti ve Tahir’in toprağını üç kere koklayıp ruhunu teslim eyledi.

İşte bunun sebebi padişahın ahdine sadık olmamasıdır. Akıllı olanlar bundan ibret almalıdırlar. Neyse, o yüzü kara mel’un (…) Tahir’in öldüğünü işitip, “gidip bakayım” diyerek Tahir’in yattığı yere geldi. Baktı ki Zühre de Tahir’in üzerinde can vermiş, hemen hançerini çıkarıp kendi göğsüne sapladı. Çünkü o mel’un (…) gizlice Zühre’ye âşıktı.

(…)
Aradan bir süre geçti. Oradan geçenler Zühre’nin mezarında bir beyaz gül fidanı, Tahir’in üzerinde kırmızı bir gül fidanı gördüler. O mel’unun (…) mezarında bir kara çalı bitmişti. Her sene aşıklar baltalarla çalıyı keserler fakat çalı yine bitermiş. Tahir ile Zühre’nin mezarı ziyaretgâh olmuş. Âşıklar, sadıklar ve bağrı yanıklar orasını ziyaret ederler.
(…)
Tahir ile Zühre haz.: Fikret Türkmen

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

bezirgân: Tüccar.

figan: Bağırarak ağlama, inleme.

Hızır: Âbıhayat içtiği için ölümsüzlüğe erdiğine, bereketi temsil ettiğine ve kul sıkıştığında imdâdına yetiştiğine inanılan, bir görüşe göre peygamber, bir görüşe göre veli olan zat.

hikâyet: Hikâye.

kabzeyle: Canını almak.

macun: Hamur kıvamına getirilmiş madde.

mecal: Güç, kuvvet, derman, takat.

mel’un: Tanrı tarafından lanetlenmiş olan, lanetli. Nefretle karşılanan, kötü.

nakilan-ı asar: Nakledilen eserler.

râviyan-ı şirin: Cana yakın anlatıcılar.

remmel: Aruz ölçülerinden biri.

ta’n etmek: Kötülemek.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

16. yüzyıldan itibaren edebiyatımızda görülmeye başlanan halk hikâyeleri İslamiyet öncesi Türk edebiyatındaki “ozan” geleneğine dayanmaktadır. Halk hikâyeleri, gerçek ya da gerçeğe yakın olayların anlatıldığı bir türdür. Bu hikâyeler kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılmış ve varlığını sürdürmüştür. Sevgi, kahramanlık ve dinî temaların işlendiği halk hikâyelerindeki kişiler gerçek hayata uygundur. Bu kişilerin olağanüstü özellikleri oldukça sınırlıdır.

Halk hikâyeleri, saz şairleri tarafından anlatılır. Destan geleneği içinde yer alan olağanüstü unsurlar bu hikâyelerde gitgide azalmış, kişi ve olaylar doğal boyutlarına zamanla yaklaşmıştır. Halk hikâyeleri, ilahî bakış açısı ile oluşturulur. Konularına göre şu başlıklar altında toplanır:
Aşk temalı hikâyeler: Âşık Garip, Kerem ile Aslı, Arzu ile Kamber, Ferhat ile Şirin, Yusuf ile Züleyha vb.
Dinî temalı hikâyeler: Danişment Gazi, Hayber Kalesi, Van Kalesi, Hz. Ali ile ilgili hikâyeler vb.
Kahramanlık temalı hikâyeler: Dede Korkut Hikâyeleri, Köroğlu vb.
Halk hikâyelerinin dili gayet sadedir. Hikâyelerde nazım ve nesir iç içedir. “Tahir ile Zühre”, “Arzu ile Kamber”, “Kerem ile Aslı” bu tarzın öne çıkan örnekleridir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!