Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 52

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 52

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Hikâye türünün dünya edebiyatında iki biçimi vardır:

Maupassant (Mopasan) Tarzı: Fransız yazar Guy De Maupassant (Gi Dö Mopasan) bu tarzın öncüsüdür. Bu tarza olay hikâyesi de denir. Serim, düğüm ve çözüm bölümleri olan olaylar üzerine kurulan bu tarz hikâyelerde, olaylar belli bir mantık ve merak düzeni içinde işlenir. Serim bölümünde hikâyenin kişileri ve olayların geçtiği mekânlar hakkında bilgi verilir. Düğüm bölümünde olay tüm yönleriyle anlatılır. Çözüm bölümünde ise olay bir sonuca bağlanarak tamamlanır. Bu tarz hikâyelerde merak ve heyecan temel unsurdur. Türk edebiyatında Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Reşat Nuri Güntekin bu tarzda önemli eserler vermişlerdir.

Çehov Tarzı: Durum hikâyesi de denir. Yaşamın belli bir diliminin ele alındığı, kişilerin ruh hâllerinin, iç dünyalarının sezdirildiği bu türde, asıl olan olay değil; bireyin duygu dünyasıdır. Olayların akışı okuyucunun hayal gücüne bırakılır. Bu tarz hikâyelerde merak ve heyecandan çok duygu ve hayallere yer verilir. Dünya edebiyatında durum hikâyesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov, Türk edebiyatında ise Memduh Şevket Esendal vermiştir. Sait Faik Abasıyanık, durum hikâyesinin yaygınlık kazanmasını sağlamıştır.

Türk edebiyatında hikâye türünün ilk örnekleri olay hikâyesi türünde yazılmıştır. Okuduğunuz metin, Samipaşazade Sezai’nin Batılı anlamda ilk hikâye örneği kabul edilen “Küçük Şeyler” adlı kitabının son hikâyesidir. Hikâyede, yalnız yaşayan bir pandomim sanatçısının platonik aşkı anlatılmaktadır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Paskal’la Eftalya’yı ilişkilendiren olaylar nelerdir?

  • Cevap: Paskal ile Eftalya’yı ilişkilendiren olaylar  Paskal’ın Eftalya’ya duyduğu sevgi ve aşk. Paskal’ın şişman ve yoksul olmasına karşın, Eftalya’nın oldukça genç, güzel bir kız olması ve varlıklı bir aileden gelmesi. Eftalya’nın evli olması. Paskal’ın aşkından intihar etmesi.

2. Kahramanların ruh hâliyle olayların geçtiği zaman ve mekân unsurları arasında nasıl bir ilişki vardır? Buradan hareketle olayların gelişiminde zaman ve mekânın nasıl bir işleve sahip olduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Kahramanların ruh halleri zaman ve mekan arasında bağlantılıdır. Paskal’ın sahnesi ve Eftalya’nın her zaman izlediği oyunda oturduğu yer… Bunlar olayların gelişiminde statüyü belirleyen ve kahramanların durumlarını ifade eden bir noktadadır.

3. Metnin temel çatışmasına kaynaklık eden psikolojik çatışmanın Paskal’ın toplumsal statüsüyle nasıl bir ilişkisi vardır?

  • Cevap: Paskal’ın Eftalya’ya duyduğu aşkın gizliliği kimsenin bilmemesi ile birlikte yine Paskal’ın üzülmesine rağmen ona gülmeye devam eden seyircilerin onu sadece güldüren biri olarak tanımasına ve diğer duygularından uzak olduğunu zannetmeleri Paskal’ın toplumdaki statüsüyle arasında bir ilişki oluşturur.

4. a. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyerek aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

b. Belirlediğiniz iletilerle ilgili değerlendirmelerinizi gerekçesiyle birlikte sözlü olarak ifade ediniz.

Metindeki Açık İletiler

  • Cevap: Paskal’ın güldüren Eftalya’nın eğlenen ve gülen birisi olması

Metindeki Örtük İletiler

  • Cevap: Paskal’ın duyguları ve Eftalya’ya duyduğu aşk

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!