Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 65

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 65

Bilinç Akışı: Kahramanların duygu ve düşüncelerini herhangi bir gramer kuralı ve mantık bağlantısı endişesi taşımadan olağan akışı içinde doğrudan okuyucuya aktarma tekniğidir.
Örnek: Kapıyı açıp bahçeye girdim. Umduğum kadar bakımsız değildi. Her şey yerli yerinde. Dut ağacı, taş duvar, köşede kullanılmayan sarnıç. Toprak kokusunu içime çekince heyecanım yatıştı biraz. Gövdem rahatlayıp gevşedi. Tam sırasıdır. Şimdi çıkmalıyım sofaya, hemen şimdi. Kaç yıl oldu… Kaç yıl oldu seni görmeyeli, sesini duymayalı. Sofanın tahta döşemesine ayak basmayalı kaç yıl oldu! Gece üzerimi örtmeye gelirken döşeme ayaklarının altında gıcırdardı. Sarsıldığını duyuvermeyin. Duvarlar, pencere camları titrer, karanlık çoğalırdı. Sen odaya girince ansızın duruverirdi her şey. Karanlık uzaklaşır, yüzünde dünya ışırdı.
Nedim Gürsel, Dönüş

İç Konuşma: Kahramanların iç dünyasından geçen duygu ve düşüncelerin ifade edildiği anlatım tekniğidir. Bu teknik bilinç akışı tekniğiyle kanştırılabilmektedir.
Örnek: Ne istiyor? Baloya gitmekten başka bir arzusu mu var? Bu semtte oturmak arzu etmiyor mu? Şinasi’den başka birine mi temayülü var? Kim olsa gerek bu? Şinasi bilir mi acaba?.. Ne düşünüyor o? Bana niçin bir şey söylemiyor?
Peyami Safa, Fatih-Harbiye
Bu anlatım biçim ve tekniklerinin her birinin hikâyenin oluşumunda bir işlevi vardır. Yazar, gerek duyduğu yerlerde bu tekniklere başvurur. Örneğin yazar, herhangi bir kahramanın iç dünyasındaki bir çalkantıyı okuyucuya aktarırken “iç konuşma” tekniğinden yararlanır.

B) UYGULAMA

Siz de incelediğiniz metinlerden hareketle bir hikâye yazınız.

  • Cevap:

Hikâyenizde olay örgüsünü oluşturacak olayların nasıl bir sıra izleyeceğini planlayınız. Anlatma, gösterme, diyalog ve iç konuşma tekniklerinden anlatımınıza uygun düşenlerine yer veriniz. Hikâyenizin serim, düğüm ve çözüm bölümlerini kurguladığınız olay örgüsüne uygun bir şekilde oluşturunuz. Metninize ilgi çekici bir başlık koyunuz.

Yazdığınız hikâyeleri; sınıf ya da okul panosu, edebiyat dergisi, gazete, sosyal medya vb. araç ve yöntemlerle sergileyiniz.

Paylaşımlarınız sonrasında metninize yönelik eleştirileri, metniniz çerçevesinde cevaplandırmaya özen gösteriniz.

A) SÖZLÜ İLETİŞİM TÜR VE TEKNİKLERİNİ TANIMA

Film ile Hikâye Arasındaki Farkın Değerlendirilmesi

Uyarlama bir filmle ona kaynaklık etmiş bir hikâye arasındaki farklılıklar belirlenirken bazı soruların cevapları aranır. Bunlardan belli başlıları şunlardır:

• Hikâyede kurgulanan olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekân unsurları ile filmdeki olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekân unsurları arasında farklılıklar var mıdır?
• Hikâyedeki açık ve örtük iletiler filme nasıl yansıtılmıştır?
• Hikâye ve filmde kullanılan anlatıcı ve bakış açıları uyuşmakta mıdır?
• Hikâye ve filmin okur ve izleyici üzerinde bıraktığı etki aynı mıdır?

B) UYGULAMA

Okuduğunuz hikâye ile bu hikâyeden uyarlanmış filmi karşılaştırıp sınıfta değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu etkinliği sınıfta arkadaşlarınızla yapabilirsiniz.

İzlediğiniz film mi, filme konu olan hikâye mi sizi daha çok etkiledi? Neden?

  • Cevap: Bu etkinliği sınıfta arkadaşlarınızla yapabilirsiniz.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!