Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

bergüzâr: Anılmak üzere verilen armağan, anmalık, yadigâr.
cem’: Toplama, bir araya getirme.
inâyet: Lütuf, iyilik.
lebbeyk: Efendim, buyur.
setrepeki: Mekke kirazı.
Settâr: Bağışlayan, sinsile : Soy zinciri.

Manici” adlı oyun metninde Karagöz ile Hacivat’ın Ramazan ayında davul çalıp bahşiş toplaması anlatılmaktadır. Halkın ortak malı olan Karagöz oyunları, güldürürken düşündürmeyi amaçlar ve günlük yaşamı yansıtır.

GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU

Geleneksel Türk tiyatrosu, kökeni eski inanç ve geleneklere dayanan ve uzun bir geçmişi olan sah- nesiz bir tiyatro geleneğidir. Halkın ortak malıdır. Yazılı bir metne dayanmaz. Taklide ve söz oyunlarına dayanması, doğaçlamayla (tuluat) iş görmesi geleneksel Türk tiyatrosunun belirgin özellikleridir. Geleneksel Türk tiyatrosunda seslenmeler, tekerlemeler, deyimler, gazeller, beyitler, şarkı-türkü-mü- j zikler, ağız özellikleri, güldürü, şive taklitleri, yanlış anlaşılmalara dayanan öğeler söz konusudur, j Mekân ve dekor, geleneksel Türk tiyatrosunda standart bir özellik gösterirken modern tiyatroda aynı i eserin farklı temsillerinde farklı mekân ve dekor uygulamaları olabilir.

Geleneksel Türk tiyatrosu ürünleri arasında Karagöz, orta oyunu, meddah ve köy seyirlik oyunları j yer almaktadır.

Karagöz

Karagöz; deve derisinden veya mukavvadan kesilip boyanmış insan biçimlerini beyaz bir perde üzerine arkadan ışık vererek yansıtma yoluyla oynatmaya dayalı bir gösteri oyunudur. Karagöz oyunu, halkın ortak malıdır. Bu oyunlarda gösterilen çeşitli konuları kimin düzenlediği belli değildir. Doğaçlamaya dayanan Karagöz oyunları, XIX. yüzyılda yazıya geçirilmeye başlanmıştır.

İslam dünyasında XI. yüzyıllarda sözü edilmeye başlanan bu oyuna hayâl-ı zili (gölge oyunu) ya da zıll-ı hayâl (hayal gölgesi) adı verilmiştir. Oyunun kurucusu, İran’ın Küşter kasabasından gelmiş olan Şeyh Küşteri’dir. Geleneğe göre Şeyh Küşteri, Karagöz oyunlarının piri sayılır ve Karagöz perdesine de Küşteri meydanı denir. Hayal-ı zil oyunu, özellikle XVII. yüzyıldan bu yana çok yaygınlaşmış ve XIX. yüzyılda hayal oyunu diye anılmaya başlanmıştır. Bu oyunu oynatan sanatçılara da hayalî (hayalci, Karagözcü) denir. Karagöz sanatçıları; oyunlardaki bütün tipleri ve müzikleri tek j başına seslendiren, oyunları izleyici kitlesine göre doğaçlama olarak değiştirebilen, tasvirlerini kendi yapan kişilerdir.

Karagöz oyununun en önemli iki kişisi, Karagöz ve Hacivat’tır. Karagöz, okumamış halkı; Hacivat ise aydın ya da yarı aydın kimseleri temsil eder. Çelebi, Beberuhi, Tuzsuz Deli Bekir, Zenne, Kayserili,

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 124 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!