Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 (MESEM)

“Hangi kaşağıyı?”
“Geçen seneki. Hani babamın Hasan’a darıldığı…”

Lafımı tamamlayamadım. Derin hıçkırıklar içinde boğuluyordum. Ağlaya ağlaya Pervin’e anlattım. Şimdi babama söylersem, Haşan da duyacak, belki beni affedecekti.

“Yarın söylersin” dedi.
“Hayır, şimdi gideceğim.”
“Şimdi baban uyuyor, yarın sabah söylersin; Haşan da uyuyor. Onu öpersin; ağlarsın; seni affeder.” “Pekâlâ!”
“Haydi şimdi uyu!”
…Sabaha kadar gene gözlerimi kapayamadım. Hava henüz ağarırken Pervin’i uyandırdım. Kalktık. Ben içimdeki zehirden azabı boşaltmak için acele ediyordum. Yazık ki, zavallı masum kardeşim o gece ölmüştü. Sofada çiftlik imamıyla Dadaruh’u ağlarken gördük. Babamın dışarıya çıkmasını bekliyorlardı.

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

fakfon: Bakır, nikel ve çinkodan oluşan gümüş görünümünde bir alaşım.
sağrı : Memeli hayvanlarda bel ile kuyruk arasındaki dolgun ve yuvarlakça bölüm.

Yazar, “Kaşağı” adlı hikâyede kendi hatasını kardeşine yükleyen ve kardeşinin hastalanması üzerine vicdan azabı çeken bir çocuğun dramını anlatmaktadır. Yazarın sıcak ve samimi üslubu hikâyenin çarpıcılığını artırmakta ve hikâye, verdiği mesajla eğitici bir nitelik kazanmaktadır.

Milli Edebiyat Dönemi’nde Hikâye

Batı kaynaklı edebî türlerin ilk örnekleri Tanzimat edebiyatı ile verilmeye başlanır. Bu türlerden biri de hikâyedir. Hikâyeler, geleneksel halk hikâyeciliğinin dışında ve farklı bir anlayışla kaleme alınır. Türk edebiyatında ilk hikâye örneği Ahmet Mithat Efendi’nin yazdığı Letaif-i Rivayat adlı eserdir. Samipaşazade Sezai’nin Küçük Şeyler adlı eseri ise Batılı teknikle yazılmış kabul edilir.

Hikâye türü Servetifünun edebiyatıyla (Edebiyatı Cedide) hızlı bir gelişme göstermiş, Tanzimat edebiyatındaki teknik kusurlar giderilmiştir. Bu dönem hikâyelerinde bireysel konular işlenmiştir. Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf gibi sanatçılar dönemin önde gelen hikâye yazarlarındandır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 30 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!