Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 (MESEM)

Şair, “Hürriyet Kasidesi” adlı şiirinde hürriyet fikrini övmektedir. İnandığı değerler uğruna fedakârlıktan kaçınmayacağını vurgulamaktadır. Divan edebiyatında din ve devlet büyüklerini övmek için yazılan kaside nazım biçimini kullanmıştır. Bu bakımdan şiirin biçim özellikleri eski olsa da içeriği yenidir.

TANZIMAT DONEMİ EDEBİYATI

1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı ile Osmanlı fikir ve edebiyat hayatına Batı’dan birçok yeni fikir ve anlayış girmiştir. Bu dönem, Türk edebiyatının Batı edebiyatı etkisine girdiği bir dönemdir. Şinasi’nin çıkardığı ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahvaf\r\ 1860 yılında çıkmasıyla başlamıştır. Bu dönemde birçok yenilik yaşanmıştır. İlk özel gazetenin çıkması, ilk roman ve makalenin yazılması, Batılı anlamda tiyatroların sahnelenmesi ve noktalama işaretlerinin ilk kez kullanılması bu dönemde olmuştur. Bu değişimden dönemin şiiri de etkilenmiştir.

Tanzimat Dönemi Şiiri

Bu dönem şiirinin başlıca özellikleri şunlardır:
• Vatan, millet, adalet, hak, hukuk, özgürlük, bilim vb. konu ve temalar ilk kez ele alınmıştır.
• 1876’ya kadar süren Tanzimat Dönemi edebiyatının I. Dönem’inde “Sanat toplum içindir.” görüşü hâkimken II. Döneminde daha çok, “Sanat sanat içindir.” görüşüne bağlı olarak bireysel konular işlenmiştir.
• Divan edebiyatı nazım biçimleri kullanılmaya devam edilmiştir.
• Ölçü olarak aruz, nazım birimi olarak beyit daha çok tercih edilmiştir.
• Konu bütünlüğüne önem verilmiş ve kafiye, kulak için yapılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 57 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!