Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 (MESEM)

Şair, “Yağmur” şiirinde yağmurun yağışını betimlemekte ve yağmurun kendinde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatmaktadır. Servetifünun edebiyatı geleneğine ait olan şiirde anlaşılması zor kelime ve tamlamalara yer verilmiştir.

SERVETIFUNUN EDEBİYATI

Servet-i Fünun dergisi etrafında toplanan bir grup şair ve yazarın meydana getirdiği edebiyattır. Tevfik Fikret’in 1896 yılında derginin başına geçmesiyle başlayan edebî dönem, 1901 yılında Hüseyin Cahit Yalçın’ın Fransızcadan çevirdiği “Edebiyat ve Hukuk” adlı makalesinden dolayı kapatılmasıyla son bulmuştur. Tanzimat edebiyatıyla başlayan Batılılaşma anlayışı bu dönemde hız kazanmıştır.

Servetifünun Edebiyatı Şiiri

Fransız şiirinden etkilenen şairler, “Sanat sanat içindir.” görüşüne bağlı kalmışlardır. Hem sanat anlayışı hem de siyasi baskılardan dolayı bireysel tema ve konuları (aşk, ayrılık, özlem, karamsarlık, doğa, umutsuzluk, gerçeklerden kaçış vb.) işlemişlerdir. Süslü ve ağır bir dil kullanmış, yeni, alışılmadık mecazlar ve imgeler yapmışlardır. Aruz ölçüsünü kullandıkları şiirlerinde içerik, ses ve şekil uyumunu gözetmişlerdir. Bir şiirde birden fazla aruz ölçüsü kullanılmıştır. Bir cümleyi dizenin ortasında başlatıp diğer dizenin ortasında bitirerek anlamın bir dizede tamamlanmaması tekniği olan anjanbu- man kullanmışlardır. Böylece şiir, düzyazıya yaklaşmıştır. Parnasizm ve sembolizm etkisinde kalmış, resim sanatından etkilenmişlerdir. Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin dönemin en ünlü iki şairidir.

Aşağıdaki çalışmaları “Yağmur” adlı şiiri esas alarak yapınız.

1. Şiirin tema ve konusunun bireysel mi yoksa toplumsal mı olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap: Tema bireyseldir. Çünkü şair yağmur damlalarının kendisinde yarattığı duygulanımları aktarmıştır. Toplumsal bir tema değildir.

2. Şiirde ahengin nasıl sağlandığını şiirden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde aheng kelime tekrarları ve dize tekrarları ile dize içinde ünlü ve ünsüz seslerin tekrarlarıyla sağlanmaktadır. Örneğin Küçük, muttarid, muhteriz darbeler dizesi şiir içinde tekrar etmektedir.

3. Şiirin başında ve sonunda beş dizeden oluşan bentlerin, arada da beyitlerin kullanılması yağmurun yağışıyla nasıl ilişkilendirilebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yağmurun kimi zaman hızlanması kimi zaman da yavaşlaması bu şekildeki bir şekil özelliği ile okura hissettirilmek istenebilir.

4. Şiirden anjanbuman tekniğine örnekler bularak bunun geleneksel Türk şiir anlayışında ne tür değişimler yarattığını belirtiniz.

  • Cevap: Söner şimdi, manzûr olurken demin / Heyûlâsı karşımda bir âlemin dizelerinde aslında cümlenin bitmediği bir alttaki dizeden devam ettiğini görürüz. Bu da şiirin akıcılığını arttırmaktadır.

5. Servetifünun şiirinin özelliklerinden hareketle şiirin dilini değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirin dili o dönemin anlayışına göre ağırdır. Yani Tevfik Fikret içinde bulunduğu topluluğun dil anlayışına uygun olarak süslü sanatlı bir dili tercih etmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 60 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!