Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

alp: Yiğit, kahraman,
beniz: Yüz.
gütmek: Hayvan veya hayvan sürüsünü önüne katıp otlatarak sürmek.
kargı: Silah olarak kullanılan, ucu sivri ve demirli uzun mızrak.
yarlık: Ferman.
vuruşgu: Düşmanla çarpışma.
otağ: Büyük ve süslü çadır, çerge.

“Oğuz Kağan Destanfnda, Oğuz Kağan’ın doğumu, gençliği, evlenmesi, savaşları, yaşlanması ve ülkesini oğullarına bırakmasına kadar geçen zamanda yaptığı kahramanlıklar anlatılmaktadır. Anlatımda ahenk unsurlarına yer verilmiş, benzetmelerden yararlanılmıştır.

DESTAN

Destanlar; bir ulusu derinden etkileyen savaş, göç, doğal afet gibi olayları, kahramanlıkları, içinde olağanüstülükler de barındırarak anlatan uzun şiirlerdir. Destanların ortaya çıkışı gerçek olaylara dayansa da anlatım zaman zaman gerçek dışılığa çıkar. Destanların başlıca özellikleri şunlardır:

• Ulusal özellik gösterir. Toplumun yaşadığı coğrafya, dinî inanış, gelenek, görenek, kahramanlık, devlet anlayışı gibi özellikler destanlarda görülebilir. Bu yönüyle her destan, ait olduğu millete özgüdür.
• Genellikle hâkim bakış açısıyla anlatılır.
• Kahramanlar genellikle olağanüstü özelliklere sahiptir.
• Zaman ve mekân belirsizdir.
Destanlar, doğal ve yapma destan olmak üzere ikiye ayrılır.

Doğal Destan

Yazılı edebiyatın olmadığı veya yaygınlaşmadığı dönemlerde ortaya çıkmıştır. Bu hâliyle anonim olan destan, zamanla yazıya geçirilir.

Doğal destanlar üç aşamadan oluşur:

a) Doğuş (Çekirdek): Milletlerin hayatında derin iz bırakan tarihî, toplumsal ve doğal bir olayın yaşanmasıyla oluşan ilk aşamadır.
b) Yayılma: Doğuş dönemindeki olay ve kahramanlar, halk arasında sözlü gelenek vasıtasıyla kuşaktan kuşağa aktarılır. Bu süreç içinde değişerek ve toplumun anlayışından etkilenerek biçimlenir. Bu dönemde destan, gelişimini sürdürür ve olağanüstü özellikler kazanmaya başlar.
c) Derleme: Sözlü gelenekle aktarılan bu destanlar, şairler tarafından derlenir ve yazıya geçirilerek kitaplaşır. Böylece destanın oluşumu tamamlanmış olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 76 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!