Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 (MESEM)

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 (MESEM)

Oğuz Kağan Destanı” metnini aşağıdaki “Köroğlu Destanı” metni ile tür, içerik (konu, tema), amaç, edebî gelenek, dil ve anlatım açısından karşılaştırınız. Metinlerin benzer ve farklı yönlerini belirleyiniz.

KÖROĞLU DESTANI

Köroğlu’nun babası, Bolu Beyi’nin seyisidir. Bir gün, o civara gelen sürü sahiplerinden, bey için seçtiği iyi atlar Sünbüllü Pınar ismindeki sudan geçemezler. Nihayet zayıf bir at alır, bu geçer.

Bey bu atı beğenmez, seyisine kızar (…) kör seyisi aldığı atın üstüne bindirip yollar.

Hakkın inayetiyle at onu doğru memleketine götürür. Memlekette Kör Yusuf’un on beş yaşlarında bir oğlu vardır. Bu çocuk babasının emri üzerine, bir iğne deliği kadar açık bırakılmayacak şekilde ahırı kapar, atı orada bir sene besler. Bu müddet sonunda bele kadar çamur olan avluda koşturur. Atın ayaklarına ceviz kadar çamur bulaşır. Bunun üzerine bir sene daha besler. Bu seferki koşuda at, ayaklarına hiç çamur bulaştırmaz. Bunun üzerine Köroğlu bu ata biner ve babasının intikamını almaya çıkar. Bolu Beyi’nin konağı karşısında, Çamlıbel’e çadır kurar. Geleni, geçeni rahat bırakmaz. (…)

Bir gün Köroğlu, Ayvaz’la Kenan’dan Bolu Beyi’nin bahçesinden tel çiçeği getirmelerini ister. Bunlar giderler, lâkin üzerine gelen yirmi, otuz kişi tarafından esir edilip bağlanırlar. Köroğlu bir zaman bekler; gelmediklerini görünce merak eder, ağlar. Bir müddet sonra, yalnız Ayvaz çıkar gelir. Bolu Beyi, ancak Kır At verildiği takdirde çiçekle Kenan’ı göndereceğine söz vermiştir. Köroğlu razı olur.

Lâkin Kır At, Bolu Beyi’nin ahırında kudurdukça kudurur. Köroğlu da onun hasretine dayanamaz. Nihayet seyis kıyafetine girip Sivas’tan geliyorum diye paşanın ahırına girmeye muvaffak olur. At, Köroğlu’nu görünce kuzu gibi olur. Bey şüphelenir, Köroğlu’na zincir vurdurur. (…) Nihayet Köroğlu, beyi kandırır; her tarafı kapalı olan avluda atı gezdirmeye müsaade alır. Avlunun bütün kapılarını sımsıkı kaparlar. Köroğlu’nun ayağını da üzengiye bağlarlar. O zaman Köroğlu, atın kulağına duvarı aşmasını söyler; atı dörtnala kaldırıp kuş gibi duvardan aşırır ve Çamlıbel’e döner.

  • Cevap: Şöyle bir karşılaştırma yapabiliriz:

tür: İkisinin de türü destandır.
içerik (konu, tema): Oğuz  Kağan Hun Türklerinin maceralarını, önemli olaylarını anlatırken Köroğlu ise Bolu Bey’inin zalimliklerine karşı koyan Köroğlu’nun maceralarını anlatmaktadır.
amaç: İkisinde de amaç toplumun hafızasında yer etmiş önemli olayları sembolleştirerek geleceğe taşımaktır.
edebî gelenek: Köroğlu metni Halk edebiyatı geleneğinden gelmektedir. Oysa Oğuz Kağan İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı döneminden gelmektedir.
dil ve anlatım: Köroğlu sade halk diliyle yazılırken Oğuz Kağan Orta Asya Türkçesi ile yani eski Türkçe ile kaleme alınmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!