Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 298

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 298 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 298

1. Okuduğunuz metinde yazarın Çatalca yolu ile ilgili izlenimleri nelerdir?

  • Cevap:Yol fena olduğu için otomobiller yalnız güzel havalarda işlerler. Üstünde ağaç dalları ve tek tük yapraklar var bu yolun.

2. Bu metinde gezi yazısının hangi özellikleri bulunmaktadır?

  • Cevap: 
  • Gezi yazılarında, gezilip görülen yerin bütün özellikleri ele alınır.
  • Gezilen yerin özellikle tarihî, coğrafî, tabiî ve sosyal nitelikleri belirgin şekilde anlatılır.
  • Gezi yazılarında gezginin dikkatini çeken ve farklı bir özellik gösteren insanlar, tarihî ve tabiî güzellikler, farklı kültürler gibi konular güncel olaylarla da bütünleştirilerek edebî bir üslupla yazıya geçirilir.
  • Gezi yazılarında ayrıca yörenin dil, din, inanç, âdet, gelenek, görenekleri incelenir. Bölgedeki insanların düşünce yapısı ortaya konur.
  • Bölge, okuyucunun daha iyi anlaması açısından başka bölgelerle kıyaslanır

3. Okuduğunuz metinde yazar sosyal, siyasi, tarihî ögelere yer vermiş midir? Belirtiniz.

  • Cevap: O dönem sosyal yaşantısı hakkında bizlere bilgi verilmiştir. İnsanların toplanma yerleri ve tek tük araçlarla yaptıkları yolculuklardan bahsedilmiştir. Çardaklardan biri kır kahvesi… Üstünde ağaç dalları ve tek tük yapraklar var. Kahve ocağının bulunduğu yerin üstü ve etrafı nispeten daha muhafazalı

4. Metindeki cümlelerden yola çıkarak metnin dil ve anlatımı hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Metnin dili sade yalın ve akıcıdır. Gündelik halk dilinin konuşma tarzı metne yansımıştır. Bu da metnin daha rahat okunması ve anlaşılmasını sağlamaktadır.

5. Metinde kullanılan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz.

  • Cevap:
  • Anlatım biçimleri:Betimleme ve öyküleme
  • Düşünceyi geliştirme Yolları: Karşılaştırma, somutlama

6. Yazar metinde gözlem yöntemine ne kadar yer vermiştir?

  • Cevap: Çokça yer vermiştir. Mesela tren yolunu, trenin geçtiği yerlerin durumunu ve gittiği yerde ısınmak için geçtiği kahveyi gözlemleyerek düşüncelerini aktarmıştır. 

7. Bu metinde anlatıcı hangi tip bakış açısını kullanmıştır?

  • Cevap: Kahraman anlatıcı ve hakim bakış açısını kullanmıştır.

8. Okuduğunuz metinde öznel anlatımlı ifadelere yer verilmiş midir? Metinden örnek cümleler veriniz.

  • Cevap: Verilmiştir. Örnek olarak:
  • Meğer ben, alık alık etrafıma bakınıp bekleme odasında sobayı muayene ederken öteki yolcular oraya koşmuşlar…

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 298 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!